26 juli 2024

Samenzorg Netwerk: stevige samenwerking in een nieuw jasje

Samen Zorg Assen gaat vanaf nu verder als Samenzorg Netwerk. Een nieuwe naam, maar met dezelfde ambitie voor Noord- en Midden-Drenthe. Het blijft een domeinoverstijgend samenwerkingsverband dat vanuit gedrevenheid invulling geeft aan de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA).


Tanje Zwanenburg
© dokterdrenthe.nl

“Zes jaar geleden zijn we rond Assen gestart omdat we zagen dat goede regionale samenwerking de basis is voor het toekomstbestendig organiseren van zorg,” zegt netwerkcoördinator Tanje Zwanenburg. “Nu het samenwerkingsverband is uitgegroeid tot een breed netwerk in Noord- en Midden-Drenthe, ontstond de behoefte aan een nieuwe naam.”

Transformeren van zorg

Het begon in 2018 met elf partners die samen de ouderenzorg in de regio optimaal wilden organiseren. Dit is uitgegroeid tot een netwerk dat zich inzet voor de noodzakelijke transformatie van de zorg voor kwetsbare inwoners. Dit betekent het coördineren van netwerkzorg, het bevorderen van zelfredzaamheid en het inzetten op een gezondheidsbeweging die bijdraagt aan het voorkómen van zorg. “Zo zorgen we voor de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek, door de juiste professional,” zegt Zwanenburg.

Natuurlijke en gedreven samenwerking

Samenzorg Netwerk is uniek, zegt Zwanenburg. “Wij hebben het integrale zorgsysteem bij elkaar aan tafel. Letterlijk. Omdat we dit al zo lang doen, kennen en vertrouwen we elkaar goed. Iedereen is gedreven om een optimaal resultaat te behalen. We beginnen vaak met een klein initiatief en als dat werkt, groeit het vanzelf. Die natuurlijke manier van samenwerken is de kracht van regionale samenwerking.”

Acute nachtzorg

Een goed voorbeeld is de samenwerking in de acute nachtzorg. Een paar jaar geleden had elke thuiszorgorganisatie ’s nachts eigen verpleegkundigen met een auto klaar staan. “Nu coördineren we vanuit Samenzorg Netwerk de acute nachtzorg voor elf wijkverplegingsorganisaties, waaronder enkele die niet bij het netwerk zijn aangesloten. ’s Nachts staan drie verpleegkundigen paraat en een triageteam is achterwacht.”

Daarnaast ondersteunt Samenzorg Netwerk de huisartsenpost bij verpleegkundige taken in de thuissituatie. “Voor de toekomst kijken we hoe we kunnen samenwerken met alle zorgverleners die ’s nachts werken,” zegt Zwanenburg. “Want alleen door met de hele keten samen te werken, zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst de zorg kunnen blijven geven die nodig is.”

Regioplan Drenthe

Samenzorg Netwerk werkt mee aan de uitvoering van de werkagenda van de Gezonde Marke, de beweging die voortkomt uit het IZA Regioplan Drenthe. Het deelt goede voorbeelden graag met andere regio’s om samen te zorgen voor het toegankelijk houden van kwalitatief goede zorg.

Partners Samenzorg Netwerk

De volgende organisaties zijn aangesloten bij Samenzorg Netwerk: Accolade Zorg (ArendState), Altide, Dokter Drenthe, Derkshoes, gemeente Assen, gemeente Midden-Drenthe, GGZ Drenthe, Icare, Interzorg Noord-Nederland, UMCG Ambulancezorg, Vanboeijen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Zilveren Kruis, Zorgbelang Drenthe, Zorggroep Drenthe en Tintengroep.