23 juli 2024

Gespreksleidraad cruciale ggz

Cruciale ggz is geestelijke gezondheidszorg voor mensen met de zwaarste en meest complexe zorgvraag. Deze mensen moeten nu te vaak lang wachten op zorg. De Nederlandse ggz, NFU, NVvp, Zorgverzekeraars Nederland, NVZ, MIND en het ministerie van VWS ondernemen daarom stappen om de toegankelijkheid van de cruciale zorg te verbeteren. Deze afspraak staat ook in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Om voldoende cruciale ggz te borgen, wordt vanuit de zorgvraag gekeken welk aanbod nodig is. Met als uitgangspunt ‘dichtbij waar het kan, verder weg waar het moet’.

Leidraad als hulpmiddel

In elke regio wordt besproken welk aanbod nodig is voor de aanwezige vraag naar cruciale ggz. Vanaf 2026 wordt de cruciale ggz waar nodig gelijkgericht ingekocht door alle zorgverzekeraars. De regionale afspraken zijn daarbij leidend. De opgestelde gespreksleidraad beschrijft de stappen die de regionale tafels en de ondersteunende landelijke tafel de komende periode moeten zetten om klaar te zijn voor de contractering van 2026 en verder.

Voor wie?

Deze gespreksleidraad is bedoeld voor vertegenwoordigers van patiĂ«nten, zorgaanbieders, zorgverleners en zorgverzekeraars, zowel in de IZA-regio’s als landelijk. Beleidsadviseurs en andere vertegenwoordigers van deze partijen kunnen dit document gebruiken om de regionale gesprekken te organiseren, voor te bereiden en te voeren.

Handreiking cruciale ggz 2023

Zie voor meer achtergrond de in 2023 verschenen Handreiking cruciale ggz en oplegger hieronder.