4 juli 2024

Handleiding betaaltitel domeinoverstijgende samenwerking

Op 1 juli jl. is de handleiding over de betaaltitel voor de bekostiging van domeinoverstijgende en sectoroverstijgende samenwerking binnen de Zvw-verzekerde zorg gepubliceerd. De handleiding licht toe hoe aanbieders van Zvw-zorg aanspraak kunnen maken op vergoeding voor patiëntengroepsgebonden afstemming van zorg en ondersteuning voor specifieke groepen verzekerden.

Op 1 mei 2024 is de betaaltitel voor de bekostiging van domeinoverstijgende en sectoroverstijgende samenwerking (BDSS) in werking getreden. De nieuwe betaaltitel is inzetbaar voor de zorginkoop voor 2025. Zorgorganisaties kunnen hierdoor binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) kosten vergoed krijgen die ze maken voor patiëntengroepsgebonden samenwerking met partijen in andere sectoren of domeinen. Tot nu toe konden ze die kosten nergens verhalen.

Handvatten en aandachtspunten

In de handleiding kun je lezen hoe deze nieuwe betaaltitel kan worden ingezet. Daarnaast krijg je handvatten en aandachtspunten voor het gebruik van de betaaltitel in de praktijk. De handleiding is niet bedoeld als vastomlijnd kader. Met de betaaltitel krijgen zorgverzekeraars en zorgaanbieders juist ruimte om naar eigen inzicht invulling te geven aan de beoogde beweging die door het Integraal Zorgakkoord is ingezet.

Samenwerken voor specifieke patiëntgroepen

Zorgaanbieders en welzijnsorganisaties werken steeds vaker samen over de grenzen van wettelijke domeinen en zorgsectoren heen om specifieke patiëntgroepen zo goed mogelijk te helpen. Domein- en sectoroverstijgende samenwerking is veelal gericht op specifieke groepen verzekerden. Een knelpunt hierbij was dat zorgaanbieders die onder de Zvw vallen, declareren op basis van verleende zorg aan individuele patiënten. Omdat deze patiëntengroepsgebonden samenwerking niet is toe te rekenen aan individuele patiënten, was het voor deze aanbieders niet goed mogelijk om de kosten die samenhangen met de samenwerking vergoed te krijgen.