19 juli 2024

Implementatievouchers en coaching voor leefstijl in de zorg

De Coalitie Leefstijl in de Zorg biedt implementatievouchers en coaching voor organisaties en zorgprofessionals die aan de slag met leefstijl, maar daar niet de middelen voor hebben. De vouchers en coaching zijn voor zorginstellingen, zorgprofessionals en patiëntenorganisaties die samen willen leren en ondervinden wat er nodig is om leefstijl regulier onderdeel van de zorg te maken.  

Wat zijn implementatievouchers? 

Een implementatievoucher is een budget van maximaal €25.000 dat een zorginstelling, zorgprofessional of patiëntenorganisatie in samenwerking met anderen in de regio kan gebruiken om leefstijl in de zorg te starten, versnellen of verbreden.  

Hoe vraag je een implementatievoucher aan?  

In het aanvraagformulier licht je beknopt toe wat de bedoeling is. Wat is het doel, wie doen er mee, wat is het beoogde resultaat en hoe wordt dit gemonitord? Het formulier kun je downloaden op de website van de Coalitie. Een beoordelingscommissie bekijkt de aanvraag en beoordeelt onder andere of het plan bijdraagt aan duurzame inbedding van leefstijl in en vanuit de zorg, en geeft, indien nodig, nog enkele tips. Het streven is om je binnen 2 weken na aanvraag terugkoppeling te geven.  

Waarvoor kun je coaching aanvragen?

Naast implementatievouchers biedt de Coalitie ook coaching bij domeinoverstijgende samenwerking en implementatie. Denk aan de volgende situaties:  

Lees meer over implementatievouchers en coaching

De Coalitie Leefstijl in de Zorg werkt samen met zorgprofessionals en patiënten toe naar implementatie van leefstijl in de gezondheidzorg. Ze inventariseert kansen en knelpunten op het gebied van financiering, richtlijnen, onderwijs en (patiënten)voorlichting en pakt deze aan. De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg. Zoals beroepsverenigingen, patiëntenverenigingen, ziekenhuizen, brancheorganisaties, Zorginstituut Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit en ZonMw.