27 september 2024

Landelijke publiekscommunicatie ‘Ik sta sterk’

Tijdens de Valpreventieweek van 30 september tot 6 oktober start VWS samen met VeiligheidNL landelijke communicatie om 65-plussers bewust te maken van het risico om te vallen. En vooral: wat zij zelf kunnen doen om dat risico te verkleinen. Op de website hoesterkstaik.nl kunnen bezoekers tips vinden om hun balans te verbeteren en een test om inzicht te krijgen in de risico’s. Ook is er aandacht op radio en sociale media en in verschillende magazines voor 65-plussers.

© VWS

VWS en VeiligheidNL starten samen publikscommunicatie om mensen bewust te maken van het risico om te vallen. En wat zij zelf kunnen doen om dat risico te verkleinen. Op de website hoestaiksterk.nl vinden bezoekers tips op maat en een checklist om een val te voorkomen. 

Ongeveer één op de drie ouderen van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. En naarmate de leeftijd stijgt, neemt het risico toe. Ongeveer 10 procent van de valpartijen leidt tot ernstig letsel, zoals hoofdletsel of een gebroken heup. Met vaak opname in het ziekenhuis of verpleeghuis als gevolg. In 2023 overleden 6732 65-plussers door een valincident. Naar schatting bezochten zo’n 112.000 65-plussers de spoedeisende hulp nadat ze waren gevallen.

Inzicht helpt voorkomen

Het besef van het risico om te vallen en weten wat je moet doen om te voorkomen dat je valt zijn essentieel om op de been te blijven. De campagne ‘Ik sta sterk’ levert daar een bijdrage aan. Op de website hoestaiksterk.nl kunnen bezoekers door enkele simpele vragen te beantwoorden inzicht krijgen in hun valrisico. Ook krijgen ze tips op maat en een checklist om een val te voorkomen. Bijvoorbeeld om evenwicht te trainen, medicijnen te controleren en de woning te checken op risico’s.

Toolkit voor gemeenten

Voor gemeenten en GGD’en is een communicatietoolkit ontwikkeld om 65-plussers effectief te bereiken en aan te zetten tot actie. De toolkit bestaat uit een communicatieplan, huisstijlhandboek en communicatiemiddelen. De toolkit is gemaakt door VeiligheidNL in samenwerking met het ministerie van VWS. Je kunt de toolkit downloaden op de website van VeiligheidNL.

Download de toolkit voor gemeenten