19 juli 2024

Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken

De nieuwe Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken (MGN) helpt startende netwerken bij het nemen van de juiste stappen en het maken van afspraken over financiering met zorgverzekeraars en gemeenten. Naast de leidraad zijn ook een handreiking voor aanvraag van transformatiemiddelen voor MGN en een inkoopmodel MGN beschikbaar.

Mentale gezondheidsnetwerken bieden verkennende gesprekken; soms nu al, maar in ieder geval vanaf 2025. Ook leveren ze de functies ‘transfermechanisme’ en domeinoverstijgend casusoverleg en geven ze informatie over aanbod en wachttijden in ggz en sociaal domein. Zo krijgen mensen sneller de juiste ondersteuning op de juiste plek. Dat vermindert de druk op de huisartsenpraktijk en zorgt voor kortere wachtlijsten in de ggz.

Kaders voor afspraken

Voor de activiteiten die uit de Zorgverzekeringswet worden betaald, is de bekostiging geregeld. De bekostiging vanuit het sociaal domein verschilt per gemeente en wordt lokaal georganiseerd. Netwerken moeten hierover wel zoveel mogelijk afspraken maken met zorgverzekeraars en gemeente(n).

Hoe dat werkt en wat de landelijke kaders zijn staat in de nieuwe Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken die nu is gepubliceerd. Naast de bekostiging komen ook andere thema’s aan bod die van belang zijn bij het inrichten van het netwerk, zoals het formuleren van de ambitie, de rolverdeling tussen partijen, monitoren, evalueren en het proces van samenwerken.

Download hier de Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken

Landelijke programma Mentale gezondheidsnetwerken

De Leidraad is opgesteld door het landelijke programma Mentale gezondheidsnetwerken. Hierin werken overheid, brancheorganisaties en patiëntenvertegenwoordigers samen om de Mentale gezondheidsnetwerken mogelijk te maken. Vanaf september organiseert het programma een reeks inspirerende webinars met praktische informatie vanuit de netwerken die al actief zijn. Binnenkort volgt meer informatie over het programma en aanmelden via mentalegezondheidsnetwerken.nl.