8 oktober 2024

Meer ruimte voor sociaal domein in transformatieplannen

Gemeenten krijgen extra geld om de verschuiving van zorg naar het sociaal domein te financieren. Het Bestuurlijk Overleg Integraal Zorgakkoord (BO IZA) heeft hiertoe besloten om te voorkomen dat transformatieplannen vertraging oplopen. Tot nu toe konden transformatiemiddelen alleen ingezet worden voor transitiekosten, niet voor structurele kosten.

 Om de zorg toekomstbestendig te maken, is het belangrijk dat mensen die bij de dokter komen met klachten die niet in het medisch domein opgelost kunnen worden, sneller de juiste steun en begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld als klachten te maken hebben met problemen zoals geldgebrek, stress en eenzaamheid. Hulp vanuit het sociaal domein, zoals financiële hulp, stressmanagement of sporten, is dan vaak effectiever dan een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis.

 Extra kosten gemeente zitten transformatie in de weg

In veel transformatieplannen zijn businescases opgenomen voor een verschuiving van het medische naar het sociale domein. In de praktijk kunnen gemeenten deze plannen soms moeilijk realiseren vanwege de extra kosten die dit met zich meebrengt. Bijvoorbeeld voor de inzet van extra welzijnswerkers . En die kosten werden tot nu toe niet vergoed vanuit de transformatiemiddelen.

Ook structurele kosten vergoed

Het Bestuurlijk Overleg IZA maakt daarom voor de periode van 2024-2027 een uitzondering. Het criterium dat alleen transitiekosten uit de transformatiemiddelen betaald mogen worden, vervalt. Hierdoor kunnen ook structurele kosten uit de transformatiemiddelen worden betaald – zoals die welzijnsmedewerkers. De samenwerkende partijen hebben daardoor meer mogelijkheden om aan de slag te gaan.

Pauline Terwijn (Mooi Maasvallei): "Tijdens het Bestuurlijk Overleg IZA voelde ik de oprechte intentie om onze uitdagingen bij Mooi Maasvallei te begrijpen en de bereidheid om echt mee te willen veranderen."

Marian Kesler (GEM Noord-Veluwe): "Nu het addendum bij het beoordelingskader IZA-middelen is vastgesteld, hopen wij dat op korte termijn ons transformatieplan GEM Noord-Veluwe de goedkeuring zal ontvangen die het verdient."