Platform Mooi Maasvallei brengt de juiste zorg op de juiste plek
In de regioās Noord-Limburg en het Land van Cuijk werken zorg- en welzijnspartijen samen in het Platform MooiMaasvallei. Dankzij deze samenwerking komen patiĆ«nten sneller bij de juiste hulp- of zorgverlener en wordt zwaardere zorg voorkomen. Daarnaast werken de partijen aan het verspreiden en implementeren van het gedachtegoed van positieve gezondheid.
Secretaris-generaal Marcelis Boereboom van VWS en enkele teamleden van de Juiste Zorg op de Juiste Plek bezochten het Land van Cuijk om te horen over de ervaringen met de regionale samenwerking. Behalve aan een gezonde regio, werken de partijen ook samen aan manieren om knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen.
Minder opnames dankzij tijdige afstemming
De VWS-delegatie werd ontvangen door burgemeester Wim Hillenaar van Land van Cuijk en voorzitter Pauline Terwijn van het Platform MooiMaasvallei. Verschillende partijen uit de sectoren welzijn en zorg vertelden hoe netwerkzorg in de regio werkt en welke resultaten dit oplevert. Bijvoorbeeld bij acute zorg. Doordat huisarts, wijkverpleging en/of de specialist ouderengeneeskunde tijdig afstemmen, zijn er minder onverwachte en onnodige opnames. Als een oudere toch naar het ziekenhuis moet, kan die dankzij de afstemming in het netwerk vaak sneller naar huis, eventueel met thuiszorg.
Anders naar oplossingen kijken was ook de boodschap van het tweede onderdeel van de dag: een Noord-Limburgse huisartsenpraktijk. Met de positieve gezondheidsbenadering wordt de zorg hier afgestemd op de patiƫnt en zijn behoeftes, in plaats van andersom. Niet de aandoening of beperking van de patiƫnt staat centraal, maar de mens als geheel. Inclusief zijn sociale en geestelijke behoeften.
Tijdens het werkbezoek was er ook aandacht voor het welzijnsdomein, informele zorg en preventie. Via het initiatief Blikveld360 werken organisaties en professionals aan een kanteling binnen het sociaal domein. De inwoner staat centraal en er wordt breed gekeken naar belangrijke randvoorwaarden zoals financiƫle rust, wonen en een zinvolle dagbesteding.
Focus op gezondheid en betrokkenheid
Informele hulpverlening heeft een belangrijke plaats binnen de regio. Er blijkt veel mogelijk zonder formele hulp- of zorgverlening. Via āVoorzorgcirkelsā wordt in de omgeving hulp en ondersteuning geboden, bijvoorbeeld door het doen van boodschappen, de hond uitlaten of het overnemen van lichte diensten van de wijkverpleging. Inwoners spelen daarbij een grote rol.
Het Platform MooiMaasvallei bewijst dat regionale en domeinoverstijgende samenwerking met focus op gezondheid en betrokkenheid van de hele samenleving kan bijdragen aan oplossingen voor de opgaven van de zorg. Professionals leren van elkaar Ć©n van inwoners. Dit schept vertrouwen. Er wordt meer beroep gedaan op het vermogen van mensen zelf, waardoor zwaardere zorg wordt voorkomen. Alle partijen leveren zo een bijdrage aan een sterkere regio.