21 september 2024

Uitbreiding zorggerichte woonvoorzieningen voor ouderen in Rotterdam

In september hebben de bij ConForte aangesloten zorgorganisaties Aafje, Stichting Humanitas Rotterdam, Laurens, Lelie zorggroep en Argos Zorggroep, samen met Wethouder Ronald Buijt (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) van Rotterdam, acht woningcorporaties en Zilveren Kruis Zorgkantoor een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van zorggerichte woonvoorzieningen voor ouderen in Rotterdam.

Sinds 2021 zijn er reeds 6 sociale huurflats in Rotterdam omgevormd tot Thuisplusflats. Door de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst wordt de realisatie van 14 nieuwe Thuisplusflats bevestigd, wat het totaal aantal flats op 20 brengt.

Zorg en welzijn dichtbij huis

De Thuisplusflats, speciaal ontworpen voor ouderen, bieden meer dan alleen een woonruimte. Ze garanderen zorg dichtbij en een breed scala aan welzijnsactiviteiten. Dit zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen met de ondersteuning die zij nodig hebben.

© ConForte

Passende zorg en actief sociaal leven

Aafje, Humanitas, Laurens, Lelie Zorggroep en Argos Zorggroep spelen een sleutelrol in de dagelijkse zorg en ondersteuning van de bewoners. Ze bieden expertise en ondersteuning, waardoor een passend zorgaanbod en een actief sociaal leven binnen handbereik zijn. Guy Buck, Voorzitter Raad van Bestuur van Aafje en Voorzitter van ConForte, benadrukt: "Met deze samenwerking zetten we een stap dichter bij een toekomst waarin Rotterdamse ouderen kunnen blijven genieten van hun zelfstandigheid, met de zekerheid van zorg op maat en een sociaal actief leven."

Activiteiten en gemeenschapsvorming 

De Thuisplusflats fungeren ook als een ontmoetingsplek waar bewoners kunnen deelnemen aan activiteiten zoals stoelyoga, cursus valpreventie, het vergroten van de digitale vaardigheden en creatieve workshops. Minimaal één maal per week wordt de mogelijkheid geboden om samen te eten. Deze activiteiten dragen bij aan de vitaliteit van de bewoners en de sociale cohesie in de flat. De zelf-en samenredzaamheid worden hierdoor vergroot. In de Thuisplusflat kijken bewoners naar elkaar om en zorgen voor elkaar.