Subsidies
Er lopen diverse financiële regelingen om vernieuwing en samenwerking in zorg, ondersteuning en welzijn te stimuleren. Hieronder kun je daar meer over lezen.
Specifieke Uitkering Transformatiemiddelen (SPUK)
De Specifieke Uitkering Transformatiemiddelen (SPUK) biedt financiële ondersteuning aan gemeenten voor het uitvoeren van transformatieplannen die bijdragen aan de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Gemeenten werken hierbij samen met zorgaanbieders, verzekeraars en andere partijen om zorg toegankelijk en toekomstbestendig te maken.
Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)
Bent u een aanbieder van zorg of ondersteuning? En wilt u met andere aanbieders en een inkoper samenwerken aan het anders organiseren van zorg of ondersteuning via de inzet van digitale of hybride processen? Dan is de STOZ mogelijk iets voor u en uw samenwerkingsverband.
De regeling richt zich op de volgende doelen.
- Het besparen en verlichten van het werk van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
- Het langer thuis blijven wonen van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking met gelijkblijvende of verminderde inzet van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
Het gaat om het toepassen van digitale of hybride processen:
- zodat meer mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag geholpen kunnen worden met minder of hetzelfde aantal medewerkers;
- die de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking;
- die zorg- of ondersteuningsmedewerkers in staat stellen om een betere kwaliteit van dienstverlening te kunnen leveren met minder werkdruk en meer voldoening.
ZonMw-programma Leefstijl in de zorg
Het programma 'Leefstijl in de zorg' van ZonMw genereert bruikbare en breed toepasbare kennis over de inzet van leefstijlinterventies in de curatieve zorg. Leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan herstel en het verminderen van klachten tijdens ziekte en verdienen een gelijkwaardige plaats naast medicatie en medische ingrepen.
Programmalijnen:
- Kennisontwikkeling: Onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies en de mechanismen erachter.
- Kennisbenutting en implementatie: Stimuleren van de toepassing van leefstijlinterventies in de zorgpraktijk om zo bij te dragen aan passende zorg voor patiënten.
ZonMw-programma Ondersteuning regionale samenwerking
Het programma 'Ondersteuning regionale samenwerking' van ZonMw ondersteunt domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden bij het opzetten en versterken van regionale structuren en het delen van kennis voor een nieuw gezondheidssysteem. Dit draagt bij aan toegankelijke, kwalitatief goede en betaalbare zorg voor iedereen.
Programmalijnen:
- Organiseren en besturen van regionale samenwerking: Ondersteuning bij het creëren van (geactualiseerde) regiobeelden en -plannen, en het stimuleren van duurzame regionale samenwerkingsstructuren in elke IZA-regio.
- Leren en verbeteren van regionale samenwerking: Faciliteren van kennisontwikkeling en -deling tussen regio's om effectieve samenwerking te bevorderen en gezamenlijke leerprocessen te ondersteunen.
Momenteel is er een subsidieoproep 'Ontwikkeling en versterking van de regionale samenwerkingsstructuur Integraal Zorgakkoord - Ronde 2' geopend, met een deadline op 8 april 2025 om 14:00 uur. Deze subsidie ondersteunt regio's bij het ontwikkelen en versterken van hun samenwerkingsstructuren.
ZonMw-programma Passende zorg binnen de Wet langdurige zorg
Het programma 'Passende zorg binnen de Wet langdurige zorg' van ZonMw richt zich op het vergroten van kennis over de effectiviteit van zorg binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). Door passend onderzoek en geschikte methodieken te gebruiken, streeft het programma naar meer passende zorg in de praktijk en ondersteunt het op termijn besluitvorming over het Wlz-basispakket.
Programmalijnen:
- Kennisontwikkeling: Vermeerderen van kennis over de (kosten)effectiviteit van interventies, methodieken, aanpakken en instrumenten die breed worden ingezet binnen de Wlz-zorg.
- Kennisbenutting: Bevorderen van de toepassing van ontwikkelde kennis in de praktijk om zo de kwaliteit van zorg te verbeteren.
- Leren en professionaliseren: Bijdragen aan een toekomstbestendige kennisinfrastructuur die het uitvoeren van onderzoek en het breed toegankelijk maken van onderzoeksresultaten faciliteert en optimaliseert.
ZonMw-programma Versterking organisatie eerstelijnszorg
Het programma 'Versterking organisatie eerstelijnszorg' van ZonMw ondersteunt regio's bij het implementeren van de Visie eerstelijnszorg 2030 en regionale plannen voor de versterking van de eerstelijnszorg. Dit programma sluit aan bij het Integraal Zorgakkoord (IZA) en heeft tot doel de eerstelijnszorg blijvend toegankelijk te maken voor iedereen.
Programmalijnen:
- Ondersteuning van regio's: Faciliteren van regio's bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen voor de versterking van de eerstelijnszorg.
- Landelijke ondersteuningsstructuur: Creëren van een structuur voor uitwisseling, afstemming en leren van elkaar op nationaal niveau.
- Monitoring en evaluatie: Bewaken van de voortgang en effectiviteit van de implementatie van de Visie eerstelijnszorg 2030 en regionale plannen.
NZa-beleidsregel 'innovatie voor kleinschalige experimenten'
Met deze regeling kunnen zorgaanbieders samen met zorgverzekeraars of zorgkantoren drie jaar lang kleinschalig experimenteren met zorg die onder de zorgverzekering of Wet langdurige zorg valt. Deze experimenten worden buiten de bestaande regels om gefinancierd. Als een experiment positieve resultaten laat zien, komt het in aanmerking voor een structurele bekostiging.
Wil je op de hoogte blijven van actuele financiële regelingen? Volg ons op LinkedIn of abonneer je op onze nieuwsbrief. Op deze kanalen delen we regelmatig nieuwe en actuele subsidieregelingen.
Zorg voor innoveren
Financiële wegwijzer
Het bekostigen van het gehele innovatieproces kan complex zijn. Zorg voor innoveren biedt hiervoor een financiële wegwijzer aan. Deze wegwijzer geeft een duidelijk overzicht van relevante subsidies en regelingen voor zorginnovatoren, specifiek op het gebied van innovatie en innovatieprocessen.