SPUK Transformatiemiddelen

De Specifieke Uitkering Transformatiemiddelen is een regeling waarmee gemeenten financiële ondersteuning kunnen aanvragen om in de periode 2024-2027 een transformatieplan uit te voeren. Deze plannen moeten bijdragen aan de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Op deze pagina vind je informatie over de Specifieke Uitkering Transformatiemiddelen.

Om de zorg met elkaar toegankelijk te houden, is een brede transformatie nodig waar alle IZA-partijen vol op inzetten. Ook gemeenten en het sociaal domein hebben een belangrijke rol om de doelstellingen van het IZA te realiseren. Tot en met 2027 zijn transformatiemiddelen beschikbaar voor de financiering van goedgekeurde (regionale) transformatieplannen. Transformatieplannen moeten uiterlijk in 2026 zijn ingediend.

Goedgekeurd transformatieplan

Voorwaarde voor het aanvragen van de SPUK transformatiemiddelen is dat er een goedgekeurd transformatieplan is. De gemeente stelt dit transformatieplan op samen met zorgaanbieders, zorgprofessionals, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en/of andere gemeenten. Na beoordeling door zorgverzekeraars doet de gemeente de SPUK-aanvraag voor het budget waar zij aanspraak op wil maken.

4 stappen naar het vergkrijgen van transformatiemiddelen

Snelle toetsing van het voorstel voor een transformatie

Je begint met een voorstel waarin je de essentie van de gewenste impactvolle transformatie beschrijft. In het voorstel leg je onder meer uit hoe de transformatie bijdraagt aan het oplossen van knelpunten in de zorg en hoe de transformatie zich verhoudt tot de regioplannen. Je voorstel wordt getoetst door de twee marktleider zorgverzekeraars in jouw regio. Die beoordelen of je impactvolle transformatie succesvol kan zijn en of je aanvraag voldoet aan de voorwaarden uit het Beoordelingskader, IZA en Mededingingswet.

Bekijk goedgekeurde transformatievoorstellen en -plannen

Samen uitwerken transformatieplan

Als je stap 1 succesvol hebt doorlopen, is er voldoende basis om het plan voor de impactvolle transformatie uit te werken. Dit kunnen de betrokken zorgaanbieder(s), zorgprofessionals en patiëntenorganisatie(s) doen. Bij voorkeur zijn ook de zorgverzekeraars en mogelijk gemeenten en zorgkantoren betrokken. Dit heeft als voordeel dat alle perspectieven in het plan meegenomen kunnen worden en dat de zorgverzekeraars kunnen helpen om het transformatieplan aan de noodzakelijke voorwaarden te laten voldoen (mede door hun ervaring met vergelijkbare plannen).

Indienen, beoordeling en publiceren transformatieplan

Een impactvol transformatieplan moet voldoen aan de voorwaarden die in het IZA zijn opgenomen. De toetsing wordt net als de snelle toetsing uitgevoerd door de twee marktleidende zorgverzekeraars. Ze kijken daarbij ook of het plan voldoet aan de regels voor mededinging en staatssteun.

Goedgekeurde transformatieplannen worden gepubliceerd op deze website.

Bekijk goedgekeurde transformatieplannen

Aanvragen SPUK Transformatiemiddelen

 Je vraagt de SPUK als gemeente aan. Als er meerdere gemeenten betrokken zijn, dan doet één gemeente de aanvraag. De aanvragende gemeente ontvangt de middelen. De aanvraag doe je bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Dit kan t/m 31 maart 2027. Bij de aanvraag dien je een begroting in. Binnen maximaal 10 weken ontvang je een reactie op je aanvraag.

Nadat de transformatiemiddelen zijn toegekend

Nadat je aanvraag voor de SPUK is goedgekeurd krijg je van het ministerie van VWS een beschikking met daarin alle voorwaarden waaraan je moet voldoen. De belangrijkste afspraken zetten we op een rijtje.

De overeenkomst

De betrokken aanbieders en zorgverzekeraars monitoren de uitvoering van het plan. De deelnemers aan het plan leveren hiervoor informatie aan bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar bepaalt aan de hand van deze informatie of een mijlpaal is behaald.

Dubbelfinanciering

Dubbelfinanciering is niet toegestaan. Deze SPUK-middelen zijn alleen bestemd voor activiteiten waarvoor je nog geen andere vergoeding ontvangt.

Doorschuiven van middelen

Als het langer duurt voordat je een mijlpaal bereikt, mag je de besteding van middelen verschuiven naar een later moment binnen de periode waarvoor de SPUK is verleend.

Staatssteun

Bij het (laten) uitvoeren van de activiteiten die met de specifieke uitkering worden gefinancierd moeten Europese regels over aanbesteding, mededinging en staatssteun worden nageleefd.

(Eind)verantwoording

De jaarlijkse verantwoording van de SPUK loopt via de SiSa-procedure bij het ministerie van VWS. De eindverantwoording moet je uiterlijk indienen op 15 juli na afloop van het laatste kalenderjaar van de periode waarvoor de SPUK is verleend. De definitieve hoogte van de uitkering wordt bepaald door de werkelijke kosten en opbrengsten van de activiteiten.

Uitbetaling

Binnen drie weken na deze beschikking wordt er uitbetaald. Het voorschot van 100% wordt in jaarlijkse termijnen betaald.
Aanbieders die via de zorgverzekeraars transformatiemiddelen krijgen, ontvangen deze nadat mijlpalen zijn behaald. Om deelnemers gelijk te behandelen moeten gemeenten transformatiemiddelen van niet-behaalde mijlpalen terugbetalen.
Na het niet behalen van een mijlpaal moeten gemeenten deze middelen terugbetalen na afloop van de SPUK-periode