De specialist ouderengeneeskunde als verbinder
Hoe voorkomen we dat kwetsbare ouderen, ongeacht hun woonsituatie, op een gegeven moment tussen wal en schip vallen? De zorg voor deze groep staat onder druk en dit vraagt om een andere aanpak van complexe ouderenzorg. Een aantal initiatieven in diverse regio’s boekt positieve resultaten door beter samen te werken in regionale netwerken. Hoewel de initiatieven verschillend van aard zijn, blijkt de verbindende rol van de specialist ouderengeneeskunde (SO) cruciaal te zijn in de succesvolle aanpak.
Versterken netwerken rond ouderen
Het versterken van het netwerk rond ouderen is nodig om ervoor te zorgen dat ouderenzorg voor iedereen toegankelijk, organiseerbaar en daardoor betaalbaar blijft. Een stevig netwerk kan worden gerealiseerd door de SO op een andere manier en meer in verbinding met andere domeinen en zorgverleners te laten opereren. Als verbinder en bruggenbouwer. Vooral ook aan de voorkant en daardoor minder in de behandelfase.
In onderstaande vijf projecten is op verschillende manieren ervaring opgedaan met een andere innovatieve werkwijze. Daarin komt onder meer terug dat samenwerking in regionale netwerken er voor zorgt dat bewoners eerder in beeld zijn, de SO in verschillende rollen bijdraagt door het delen van kennis en ouderen onafhankelijk van waar zijn wonen de juiste zorg krijgen.
Vijf innovatieve projecten rond complexe ouderenzorg
Wat werkt in nieuwe benadering ouderenzorg?
Hoewel de projecten verschillen in extra- en intramurale zorg en zich afspelen in diverse regio’s in het land, is een aantal werkzame elementen in de aanpak van ouderenzorg en de rol van SO waar te nemen:
- Samenwerking in een regionaal netwerk met een focus op leren van elkaar en kennisdelen tussen zorgprofessionals.
- De samenwerking resulteert in het optimaal benutten van inzet specialistische kennis SO in een zo vroeg mogelijk stadium (waardoor noodsituaties aan de achterkant worden voorkomen).
- De SO werkt binnen een netwerk en heeft een verbindende rol die wisselt van regie- of medebehandelaar tot consulterend.