Inwoners en zorgprofessionals bouwen aan een gezonder Zoetermeer

In de regio Zoetermeer is de uitdaging om zorg en welzijn op peil te houden groot. De regio vergrijst sneller dan de rest van het land, waardoor de zorgvraag de komende jaren enorm gaat toenemen. Om de zorg voor inwoners te verbeteren en toegankelijk en betaalbaar te houden is Zoetermeer 2025 opgericht: een regionaal netwerk van aanbieders van zorg en welzijn, inwoners, de gemeente en zorgverzekeraars. Zoetermeer 2025 draagt als leerregio bovendien bij aan de lerende evaluatie Juiste Zorg op de Juiste Plek van het RIVM.

Bekijk in de video waarom en hoe Zoetermeer aan de Juiste Zorg op de Juiste Plek werkt:

Download deze video
Uitgeschreven tekst

Leerregio Zoetermeer. Een voorbeeld van de lerende evaluatie Juiste Zorg op de Juiste Plek.


Sprekers: Heleen van Nispen (programmadirecteur Gezondheidsregio Zoetermeer) en Helma Kruiswijk (gespecialiseerd verpleegkundige geriatrie)



BEELDTEKST: Waarom werkt de regio Zoetermeer aan Juiste Zorg op de Juiste plek?



HELEEN VAN NISPEN: Zoetermeer werkt aan de Juiste Zorg op de Juiste Plek omdat Zoetermeer nog sterker dan in andere regio's vergrijst. Een belangrijke oorzaak is gelegen in het feit dat Zoetermeer een forenzenstad is. Jonge gezinnen uit de jaren '70 zijn toen naar Zoetermeer toegetrokken. En juist deze doelgroep bereikt de 75-plusleeftijd. Daarnaast is het zo dat de arbeidsmarkt natuurlijk zeker niet stijgt, eerder krimpt het aantal mantelzorgers ook afneemt en juist deze doelgroep meer zorgvraag nodig heeft. Dat gat willen we dichten.



BEELDTEKST: Wat is de ambitie van regio Zoetermeer?



HELEEN VAN NISPEN: Wij gaan dat gat, die kloof dichten doordat we met z'n allen, dus dat betekent de zorg- en welzijnsorganisaties in Zoetermeer, de financiers, CZ, Menzis, de gemeente en de inwoners dat we met elkaar de handen ineenslaan om de gezamenlijke visie die we hebben geformuleerd in de Zoetermeer 2025-visie, om die met elkaar te realiseren.



BEELDTEKST: Een voorbeeld: start met REO-bedden.



HELMA KRUISWIJK: Momenteel zijn we gestart met REO-bedden. REO staat voor Regionaal Expertisecentrum Ouderen. Op deze REO-bedden komen cliënten terecht waarvan het in de thuissituatie even niet meer gaat. De huisarts kan daar niet precies de vinger opleggen wat er aan de hand is. Dus ze krijgen bij ons negen dagen de tijd om maximaal geobserveerd te worden.



BEELDTEKST: Het voordeel voor de patiënt?



HELMA KRUISWIJK: Onze eerste opname is een mevrouw geweest waar het thuis gewoon even niet meer ging. De huisarts kon alleen niet precies zeggen wat er aan de hand was. Dus die is hier opgenomen. We hebben we wat bloedonderzoeken en urineonderzoeken gedaan. En daaruit bleek dat de mevrouw een blaasontsteking had en haar hartritme was niet helemaal in orde. Dus in overleg met de specialist ouderenzorg hebben we met de huisarts overlegd om de medicijnen aan te passen en kon mevrouw na negen dagen weer naar huis. Het voordeel voor de cliënt is dat het hier veel rustiger is. Er is hier een huiselijke sfeer. En we proberen de structuur van de dag echt per dag op te pakken. Ze liggen niet op bed. In het ziekenhuis is er echt een idee van: ik ben ziek. En dat willen we hier voorkomen.



BEELDTEKST: Wat gaan we verder doen in de regio?



HELEEN VAN NISPEN: REO is natuurlijk een heel mooi initiatief. Maar daarnaast gaan we nog veel meer doen. Samen met de inwoners en de professionals hebben we een aantal actielijnen gedefinieerd. De actielijn preventie, positieve gezondheid, de actielijn voor de acute zorg, de chronische zorg, de Gezondheidsverkeerstoren om veel meer inzicht en overzicht te krijgen van de aanwezige capaciteiten in de regio. Dat betekent dat we nog ongelooflijk veel gaan doen. Alles natuurlijk voor een gezonde regio Zoetermeer.



BEELDTEKST: Meer weten? www.zoetermeer2025.nl



Een productie van het RIVM copyright 2022 De zorg voor morgen begint vandaag



Gezondheidsverkeerstoren

Zoetermeer 2025 heeft zich als doel gesteld om de (ervaren) gezondheid van inwoners en de kwaliteit van zorg te verbeteren en de kosten van zorg en welzijn te verlagen. Deze doelen zijn vertaald in acht concrete actielijnen, waaronder het ontwikkelen van een Centrum Acute Zorg en een ‘gezondheidsverkeerstoren’ waarin alle data rondom zorg en gezondheid verzameld wordt. Zorg- en welzijnsaanbieders in de regio voeren verbeterprojecten gezamenlijk uit onder begeleiding van de Vereniging Gezondheidsregio Zoetermeer. Daarbij werken ze nauw samen met financiers en inwoners.

Inwoners en professionals werken samen

In de aanpak van Zoetermeer 2025 spelen inwoners een belangrijke rol, gelijkwaardig aan de betrokken bestuurders en professionals. Inwoners nemen deel aan participatief actieonderzoek, waarin ze samen met professionals hun perspectieven vertalen naar initiatieven om de gezondheid, zorg en het welzijn te verbeteren. In dit onderzoek komen vragen aan bod zoals ‘Wat is gezondheid voor jou?’ en ‘Wat houdt je tegen om gezond te leven?’ Deelnemers krijgen hiervoor een training, waarmee zij op hun beurt andere inwoners kunnen opleiden.

Omgaan met dilemma’s

Bij een grootschalige samenwerking zoals in Zoetermeer zijn dilemma's onvermijdelijk. Organisaties hebben verschillende prioriteiten die niet altijd stroken met de visie van het netwerk. Soms is een vernieuwing voordelig voor de ene organisatie, maar levert die nadelen op voor een ander. Dankzij voortdurende dialoog, intensieve communicatie en regelmatige bijeenkomsten lukt het de samenwerkende partijen uiteindelijk steeds om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Lerende evaluatie

Elk deel van Nederland staat voor een eigen specifieke opgave. Juist daarom valt er veel te leren van elkaar. De regio Zoetermeer draagt bij aan de lerende evaluatie Juiste Zorg op de Juiste Plek, als een van de 10 leerregio's. Het RIVM voert deze evaluatie uit in opdracht van het ministerie van VWS. Andere leerregio's zijn bijvoorbeeld Gezond en Gelukkig Den Haag, Twentse Koers en Samen Zorg Assen. 

Meer informatie

JZOJP doen we samen
Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek