Wijzer in de Wijk: Preventie vanuit een brede blik op gezondheid
Wijzer in de Wijk is een initiatief dat tot leven kwam door de samenwerking van drie gemeenten: Leiden, Alphen aan den Rijn en Den Haag. Wijzer in de Wijk richt zich op een integrale, wijkgerichte aanpak van gezondheid, met speciale aandacht voor inwoners met een gezondheidsachterstand. Gemeenten en kennispartijen werken hierbij nauw samen. Projectleider Ellen van Steekelenburg vertelt over haar ervaringen.
“Een belangrijke besluit was om daadwerkelijk de wijken in te gaan. Door te luisteren naar de verhalen van de inwoners en de partners in de wijk, herontdekten we de kern van Wijzer in de Wijk. Ook onze vier centrale vragen voor alle drie de wijken droegen bij. Deze vragen waren:
- Bereiken we de juiste inwoners?
- Voelen zij zich (positief) gezonder?
- Is samenwerking tussen de partners in de wijk verbeterd?
- Verlopen de interventies met de juiste focus?
“Financieel gezien was het een uitdaging. We hadden een budget van € 500.000 voor vier jaar en nog extra cofinanciering vanuit de gemeenten. De drie gemeenten hebben 25 tot 35 procent van de kosten bijgedragen en extra inzet van een lokale procesbegeleider/ambtenaar of van hun collega’s. Om te monitoren, te evalueren en te leren in de drie wijken was € 125.000 in de begroting opgenomen.”
Wat is je bijgebleven van dit proces?
“Soms moet je het ook een beetje treffen: Wij hebben stuk voor stuk pioniers in ons samenwerkingsverband gehad, zowel bij de gemeenten als bij de Hogeschool. In Alphen aan den Rijn was de beleidsambtenaar ook jurist; dat hielp in het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst. In Leiden was iemand met een vooruitziende blik en het vermogen om op toekomstige trends en uitdagingen te anticiperen. In Den Haag zat iemand die al nauw bij de inwoners in Zuidwest betrokken was. Bij de Hogeschool startte een ervaren docent die goed samenwerkte met TNO in de drie wijken. Deze mensen gingen er echt voor. Je moet uiteindelijk ook een beetje lef hebben. En we hadden mazzel dat het eerste jaar een ervaren projectleider van het RIVM op integrale aanpak meedeed."
"Verder zijn er factsheets beschikbaar over de opbrengst per wijk. In de factsheets vind je ook de wijkprofielen met cijfers over leefstijl, participatie, sociale en fysieke omgeving, en ervaren gezondheid in de wijken. Hierdoor ga je eenvoudiger in gesprek met inwoners. Ook hebben we een competentieprofiel gemaakt: hoe ziet het ideale profiel eruit van de lokale procesbegeleider bij een gemeente? Die heeft in onze aanpak een cruciale rol.”
Meer informatie over Wijzer in de Wijk en de toolkit
Wat zou je nog mee willen geven?
“Toch een lange adem hebben, perspectief van inwoners voorop zetten, gedachtegoed Positieve Gezondheid als onderlegger nemen, vooral dingen uitspreken, alle talenten gebruiken en meningsverschillen bespreekbaar maken. Want kennispartijen weten wel hoe het zou moeten, maar je hebt ook met de gemeenten te maken en hun specifieke wensen en kaders. Er zijn al heel veel partijen actief in wijken. Ga met elkaar in gesprek, kom tot een gedeelde ambitie en probeer samen verder te komen.’