Dans op Recept bij chronische aandoeningen
Mensen met de ziekte van Parkinson en andere chronische aandoeningen hebben vaak moeite met sportactiviteiten, terwijl ze juist baat hebben bij bewegen. Speciale danslessen blijken een uitkomst: met het Friese Dans op Recept werken mensen aan hun conditie en hun zelfvertrouwen.
Mensen met parkinson dansen in voorstelling
Het zaadje voor Dans op Recept werd geplant toen Marlien Seinstra, de artistiek directeur van De Dans Divisie, op verzoek van een fysiotherapeut in Leeuwarden danslessen ging aanbieden voor mensen met parkinson. Dit resulteerde in 2016 in een dansvoorstelling met mensen met parkinson, mantelzorgers en professionele dansers. De provincie Fryslân was onder de indruk en benaderde Seinstra met de vraag om danslessen op te zetten voor de hele provincie.
Samenwerking met patiënten
De lessen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met patiënten. Vanaf het begin hebben deelnemers feedback gegeven over wat wel en niet werkt. Ook is er steeds samengewerkt met revalidatieartsen en fysiotherapeuten, en was er een strategisch adviseur van de gemeente Leeuwarden betrokken.
Minder of geen fysio meer nodig
Uit onderzoek van Revalidatie Friesland blijkt dat Dans op Recept bijdraagt aan een vermindering van de parkinson ziekte-effecten en een zeer positieve bijdrage levert aan het zelfvertrouwen van de deelnemers. Bovendien had 55% van de deelnemers minder of helemaal geen fysiotherapie meer nodig na het volgen van de lessen. Mede dankzij deze veelbelovende resultaten heeft zorgverzekeraar De Friesland besloten Dans op Recept (deels) te vergoeden vanaf 1 januari.
Tip: werk samen met zorginstellingen
De ervaring van Dans op Recept leert dat samenwerking essentieel is voor een mooi resultaat. De artistiek directeur geeft daarom als tip: zorg dat je samenwerkt met zorginstellingen en doe wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van je activiteiten. Dit maakt duidelijk wat het de mensen oplevert voor wie je het doet. Zet daarnaast altijd de doelgroep waarmee je werkt voorop. Kijk naar wat ze nodig hebben en naar wat iemand wel kan. Ze zijn meer dan alleen een patiënt.