De Herstelacademie: een plek waar je jezelf kan zijn

“Ik ben iemand die voor anderen klaarstaat. Soms iets te veel misschien”, lacht hij. “Maar op de eerste plaats ben ik een trotse opa uit Zandvoort.” Aan het woord is Rob Spruyt, vrijwilliger en inmiddels beroepskracht bij de Herstelacademie Haarlem. Maar wat is eigenlijk een Herstelacademie? Het woord zegt het al: hier wordt gewerkt aan herstel van mensen, zodat het hen langzaamaan weer lukt om hun leven zo in te richten dat het fijn voor ze is. Een zinvolle daginvulling, ondanks klachten of symptomen.

De Herstelacademie waar Rob werkt is actief vanuit de regio Haarlemmermeer. Vandaar de naamgeving: Haarlem en Meer. Ze werken vanuit de regio dus ook samen met team welzijn van Pluspunt in Zandvoort en met Samen Zandvoort (het Wijkteam) van Pluspunt.

Van vrijwilliger naar ervaringsdeskundige

Rob vertelt: “Ik kwam met Herstelacademie in contact via een vriend. Hij had een verslavingsprobleem en ging daar een cursus volgen. Zelf ben ik bekend met depressies en angsten. Ik werd toen uitgenodigd om ook mee te doen. Je leert er met je kwetsbaarheid om te gaan. De academie is een plek waar je jezelf kan zijn. Ik begon als vrijwilliger bij het project ‘Niemand verzandt in Zandvoort’ (NVIZ). Daarna werkte ik op freelance basis bij de Herstelacademie. Ook ben ik actief bij de Depressie Steungroep, die bestaat nu 5 jaar.”

Rob vervolgt: “Na signalen dat er behoefte was aan een herstelgroep depressie vanuit project ‘Niemand verzandt in Zandvoort’ zijn we gestart in samenwerking met de landelijke Depressie Vereniging. Maar je wil eigenlijk dat we niet nodig zijn! We bieden een luisterend oor voor iedereen die dat nodig heeft, zonder oordeel. Daarna heb ik een opleiding gedaan tot ervaringsdeskundige. Ik sprak met allerlei mensen, zoals bewoners van Zandvoort, over sociale problemen. Ik wees ze bijvoorbeeld de weg naar financiĂ«le regelingen.”

Breed aanbod

© Herstelacademie

De Herstelacademie kent een breed aanbod aan cursussen. WRAP (Wellness Recovery Action Plan) is een herstelmethode die je helpt om weer grip te krijgen op je leven als dat door ingrijpende gebeurtenissen is ontregeld. “Deze cursus volgde ik in een groep. Of het nu gaat om een verslaving, geldprobleem of depressie. Herstellen doe je uiteindelijk toch zelf. Maar delen is helen zeggen ze. Ik ben uiteindelijk als ‘facilitator’ zelf dit soort cursussen gaan geven. Ik heb ook de cursus ‘werken met eigen ervaring’ gevolgd. Daarbij leer je wat werk als ervaringsdeskundige inhoudt. Dit is wat anders als iemand met ervaringskennis. Als ervaringsdeskundige leer je niet alleen te reflecteren op je eigen ervaringen, maar je leert ook uit andere bronnen van informatie te putten. Denk aan educatie (verder leren) en het bijwonen van lezingen (scholing) over relevante onderwerpen.”

Ervaringscafé Zandvoort

Het ervaringscafĂ© Zandvoort is ontstaan als doorontwikkeling van ‘Niemand verzandt in Zandvoort’ en mogelijk gemaakt vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Het cafĂ© vindt elke 3e dinsdag van de maand plaats voor alle inwoners van Zandvoort. “Wat we willen bereiken is dat mensen over onderwerpen in gesprek te gaan die hun nauw aan het hart liggen. Ervaringsdeskundigen spelen hierbij een belangrijke rol. In april was er een onderwerp mentale gezondheid. We gaan met elkaar in gesprek: waar word je blij van? Wat geeft je energie? En in mei was er een cafĂ© over het onderwerp ‘Hoor jij er ook bij? Mensen zijn allemaal anders.” We zijn een diagnosevrije omgeving dus we zullen geen labels benoemen. In juni staat een cafĂ© over financiĂ«le ondersteuning op het programma, allemaal thema’s die leven in Zandvoort. Vaak weten mensen de weg niet naar alle regelingen van de gemeente. Wij helpen ze dan een handje door hen te wijzen waar ze terecht kunnen.” De komende tijd halen ze informatie op bij de bezoekers om passende thema’s aan te kunnen bieden.

Rob vervolgt: “We werken vraag gestuurd. Soms komen de vragen voor bepaalde thema’s vanuit het wijkteam Zandvoort, daar spelen we met het aanbod vervolgens op in.” Kijk op de website van de Herstelacademie voor de volledige agenda.

Het kan iedereen overkomen

“Een depressie, een verslaving, een ontwrichtende ervaring
 Het kan ons allemaal overkomen. We zijn allemaal mensen. Mensen die elkaar hier leren kennen bouwen vaak een band op met elkaar. We luisteren zonder met oplossingen te komen. We kijken waar bepaald gedrag vandaan komt. En pakken daarop door.”