Gebiedsteams ggz helpen cliënten sneller en beter
Altrecht, de grootste ggz-instelling in de regio Utrecht, startte in 2019 met gebiedsteams. Door dichter bij de cliënten te werken en samenwerking te zoeken met huisartsen, worden cliënten eerder en beter geholpen. Huisarts Alike Machielsen is enthousiast over de samenwerking, zoals de gezamenlijke huisbezoeken. “Het is fijn als iemand van het gebiedsteam meegaat, om erachter te komen wat de patiënt echt nodig heeft.”
De hoofdtaak van het team is om mensen met ernstige psychische aandoeningen, de zogeheten EPA’s, beter te kunnen behandelen. Het gaat om kwetsbare mensen waarbij het vaak al uit de hand is gelopen. “Iemand die verward is en het lastig vindt om op tijd te komen of zichzelf te verzorgen gaat niet zo snel naar een psychiater in een ziekenhuis”, zegt Machielsen. “Wij zoeken samen de mensen thuis op.”
De meerwaarde van het gebiedsteam ggz zit voor Machielsen vooral in de korte lijnen en het regelmatige overleg. "De psychiater denkt mee en ik kan sparren als dat nodig is. Daardoor kan ik de patiënt langer behandelen en hoeft die niet naar de ggz. In het multidisciplinair overleg bespreken we wat het beste is voor de patiënt. We kijken ieder vanuit onze eigen invalshoek naar de patiënt. Zo voorkomen we blinde vlekken en kunnen we betere zorg leveren. Ik ben heel blij met het gebiedsteam."
Uit de dure zorg
“Het voordeel van onze aanpak is dat je mensen uit de dure zorg haalt of houdt”, zegt Pronk. “We zien dat het werkt. Als patiënten door de huisarts worden verwezen naar een ggz-instelling, komen ze op een wachtlijst. Soms zijn ze pas na een paar maanden aan de beurt. Ondertussen komen deze mensen ook in aanraking met de crisisdienst. Dat zorgt bij patiënten voor frustratie en het brengt onnodige kosten met zich mee. Als je dit aan de poort kunt regelen, dus bij de huisarts, dan kun je gelijk inzetten op een goede behandeling.”
Financiering nog knelpunt
De financiering van deze manier van werken is echter nog een knelpunt, aldus Pronk. “Huisartsen kunnen ggz-hulpverleners om advies vragen en daarbij een beroep doen op de POH-pot. Dat kan via een app of een online module, maar het levert veel meerwerk op. Als iemand bij Altrecht komt voor een behandeling, dan openen we een diagnose-behandelcombinatie en betaalt de zorgverzekering. Maar voor deze samenwerking is er nog geen financiële constructie.”
Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder is gepubliceerd op de website van de Nederlandse ggz.