Gezonder leven dankzij gecombineerde leefstijlinterventie
Sinds 1 januari 2019 wordt gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor mensen met overgewicht vanuit de basisverzekering vergoed. Om huisartsen werk uit handen te nemen en patiƫnten gemakkelijk toe te leiden naar leefstijlcoaches is in Zuid-Holland Zuid een samenwerkingsverband opgericht met een regiocoƶrdinator, Miranda Janssen. Voor verwijzers is een routekaart gemaakt met tips voor het leefstijlgesprek in de spreekkamer.
GLI Zuid-Hollland Zuid (ZHZ) is sinds begin 2021 de draaischijf tussen de huisartsen, gemeenten, GGD en de leefstijlcoaches in de regio. De zorggroepen Drechtdokters (Drechtsteden) en Huisarts en Zorg (Gorinchem en omgeving) zijn vanaf het begin aangesloten. Sinds 1 januari 2023 zijn ook de huisartsen in de Hoeksche Waard (zorggroep ZGHW) aangehaakt bij het samenwerkingsverband. De 11 aangesloten gemeenten zorgen voor de koppeling met het beweegaanbod. Daarnaast heeft GLI ZHZ contact met alle erkende leefstijlcoaches in de regio.
Risicoās verminderen
Huisartsen en specialisten kunnen patiĆ«nten met een verhoogd gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen naar een leefstijlcoach. Het gaat om patiĆ«nten met een BMI boven 30 of een BMI boven 25 Ć©n comorbiditeit. Deze patiĆ«nten hebben een verhoogd risico op onder andere diabetes, hartklachten en problemen met de gewrichten. Verandering van leefstijl kan helpen het gewicht omlaag te brengen en daarmee de risicoās te verminderen.
Voordat iemand begint met een GLI-traject, moet bekeken worden welke factoren een rol spelen bij het overgewicht. Zoals psychische problemen, armoede en schulden, gewichtverhogende medicatie en genetische factoren. Dan is het vaak beter om eerst onderliggende problemen aan te pakken en daarna de pijlen te richten om een gezondere leefstijl. Trajecten kunnen ook gelijktijdig worden ingezet, bijvoorbeeld hulp van de ggz en leefstijlinterventie.
Er zijn verschillende GLI-programmaās die vanuit de basisverzekering worden vergoed. Ze hebben een looptijd van 2 jaar met elkaar gemeen. In die periode wordt een combinatie van leefstijlthemaās aangepakt, zoals voeding, slaap, bewegen, ontspanning, stresshantering en eigen regie. In meerdere sessies, zowel individueel als in een groep, werken mensen aan deze leefstijlthemaās.
De huisarts en de leefstijlcoach houden gedurende het traject contact. De coach houdt de voortgang bij in het digitale dossier, zodat de huisarts de patiƫnt kan volgen. Coach en huisarts kunnen elkaar ook berichten sturen, bijvoorbeeld over de mogelijke afbouw van medicatie.
Naast het verwerken van de verwijzingen heeft de regiocoƶrdinator een aantal andere taken. Ze ondersteunt de coaches in de regio en heeft veel aandacht voor de kwaliteit van de trajecten. Ze organiseert onder meer intervisie en opleidingen voor de coaches. Verder beheert ze een website waar patiƫnten informatie kunnen vinden over GLI en over de coaches die de GLI aanbieden in die regio.
Hoopgevende resultaten
De GLI ZHZ is begin 2021 gestart. De voorlopige resultaten zijn volgens Janssen hoopgevend. Gemiddeld is de BMI van deelnemers met 3,2 gedaald. Ze is wel kritisch over het aantal uitvallers; ongeveer 1 op de 5 deelnemers haakte voortijdig af. āDat is te veelā, vindt ze. āMaar het is lastig om vooraf in te schatten of mensen voldoende gemotiveerd zijn. En zelfs dan kan een ingrijpende levensgebeurtenis de motivatie wegslaan.ā
Voor de mensen die het wel volhouden, ziet het leven er beter uit. De kwaliteit van leven neemt toe, mensen zijn fitter en hebben meer de regie over hun eigen gezondheid. Sommigen kunnen in samenspraak met hun huisarts hun medicijngebruik verminderen. Mensen met een gezonde levensstijl hebben minder risico op chronische aandoeningen. Ze doen dus ook minder vaak een beroep op de zorg.