Het Kavelmodel: een systeem gebaseerd op gezondheid in plaats van ziekte
Om de gezondheidszorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden, is een omslag in het denken nodig volgens HealthKIC. Het huidige stelsel is ingericht op het genezen van ziekten, niet op het voorkomen van ziekten en het stimuleren van gezondheid. Het Kavelmodel van HealthKIC biedt de mogelijkheid om toe te groeien naar een nieuw systeem waarin naast goede zorg ook gezondheid centraal staat, over de grenzen van traditionele domeinen heen.
In het Kavelmodel werken stakeholders betrokken bij zorg, ondersteuning en welzijn in een afgebakend gebied samen aan die verandering. Met preventie en gezondheid als uitgangspunt. De partijen in een kavel werken volgens de principes van Population Health Management (PHM). PHM kijkt naar gezondheid in de breedte. Dat gaat niet alleen over het medische, maar ook over sociale omstandigheden en de omgeving waarin mensen leven. Gezondheid verschilt per persoon, en deze aanpak is dan ook veel individueler. Wat hebben mensen nodig om zich gezond te voelen?
Aanpak op basis van data
Binnen een Kavel analyseren de partijen de uitdagingen op het gebied van gezondheid. Dat doen ze met behulp van regionale en lokale data over zorg en gezondheid. Deze analyse is de basis voor een aanpak op maat. Binnen de populatie wordt een verdeling (segmentering) gemaakt naar kenmerken. Op deze manier wordt duidelijk waar de uitdagingen liggen op gezondheidsgebied. Binnen segmenten wordt gekeken wat de risico’s zijn voor de gezondheid.
Als je binnen een segment mensen met een hoog risico kunt identificeren, kunnen professionals met deze mensen in gesprek gaan. Samen kunnen ze op zoek naar de werkelijke oorzaken van problemen met de gezondheid. Vervolgens kunnen professional en burger samen een aanpak en aanbod op maat bedenken om de gezondheid te bevorderen en het risico te verlagen. Vaak valt dit aanbod buiten de formele zorg.
Anders organiseren, financieren en monitoren
Het Kavelmodel vraagt een nieuwe manier van werken: anders organiseren, anders financieren en anders monitoren.
- Anders organiseren is nodig omdat organisaties uit verschillende domeinen (Wlz, Zvw, Wmo, Jeugdzorg) de handen ineenslaan, over de muren van hun eigen domein. Om informatie te analyseren en integrale zorg op poten te zetten, krijgen ze tijdelijk ondersteuning van een expertteam van artsen, datawetenschappers, bestuurskundigen en sociale wetenschappers.
- Anders financieren is belangrijk omdat partijen domeinoverstijgend samenwerken en omdat zij zich richten op gezondheid in plaats van ziekte. Om te investeren in gezondheid moet een regionaal businessmodel ontwikkeld worden. Bijvoorbeeld met een externe financier die het mogelijk maakt om te investeren in gezondheid. Met de uitgespaarde zorgkosten kan de financier worden betaald. Wat er dan nog overblijft kan worden ingezet om de beweging gaande te houden.
- Anders monitoren is de derde poot onder de nieuwe werkwijze. Datagedreven werken vereist inzicht in de juiste data als voorwaarde voor beleidskeuzes. Dit vraagt om een datawerkplaats waarin data van zorg en gezondheid uit diverse bronnen gekoppeld en geanalyseerd kunnen worden. Anders monitoren geeft ook inzicht in wat wel en niet werkt en of het bestede geld bijdraagt aan gezondheid.
Vitaal Groningen
De nieuwste kavel in ontwikkeling is Groningen. Onlangs is besloten tot een ‘kwartiermakersfase’. Deze fase is bedoeld om inzicht te krijgen in uitdagingen en mogelijke oplossingsrichtingen. Het doel is om begin 2023 een intentieverklaring en routekaart op te leveren. Daarna wordt het Kavelmodel geïmplementeerd en Population Health Management toegepast.