PlusPraktijken werken aan integrale zorg in de Mijnstreek
Het oosten van Zuid-Limburg, ook bekend als de Mijnstreek, heeft de minst gezonde bevolking van Nederland. Zorgpartijen in de regio hebben elkaar al geruime tijd geleden gevonden om de gezondheid te verbeteren en tegelijk de kosten in de hand te houden. Huisartsen werken samen met elkaar in PlusPraktijken. Ze leren van en met elkaar en werken aan de huisartsenpraktijk van de toekomst.
Enorme uitdaging
Het regiobeeld van de Mijnstreek geeft geen vrolijk beeld van de gezondheid van de inwoners. Gemiddeld leven de Zuidoost-Limburgers ongezond. Ze bewegen te weinig, kampen met overgewicht en zijn vaak eenzaam. Relatief veel mensen hebben een of meer chronische ziekten. Daarnaast slaat de vergrijzing in de regio hard toe; steeds meer ouderen en meer 80-plussers.
Het gevolg is dat het zorggebruik in de Mijnstreek hoog is, evenals de kosten. Dat geldt niet alleen voor de zorg, maar ook voor het sociaal domein, zoals Wmo, thuiszorg en jeugdzorg. Tegelijk is de krapte op de arbeidsmarkt met name voor de zorg nijpend. Er is een groot tekort aan verpleegkundigen, medewerkers voor de ggz en ondersteuning van huisartsen. En net als in de rest van het land wordt het steeds lastiger om vrijwilligers en mantelzorgers te betrekken.
Op 1 februari 2016 gaan 5 praktijken van start met de nieuwe werkwijze. Regelmatig komen er nieuwe praktijen bij en inmiddels werken 68 praktijken volgens de PlusPraktijken-aanpak. Dat zijn bijna alle praktijken in Oostelijk Zuid-Limburg. De werkwijze is bovendien overgenomen door andere regio’s in Limburg. Het doel van de samenwerking is vierledig:
- Verbeterde gezondheid voor de inwoners
- Minder kostenstijging van de zorg
- Verbeterde kwaliteit van de zorg
- Meer werkplezier voor professionals en medewerkers in de zorg
6-knoppenmodel
Een centraal begrip binnen het project PlusPraktijken is ‘integrated care’. Het doel is om vanuit een brede visie op zorg en vanuit het perspectief van de patiënt elementen van zorg en ondersteuning gecombineerd en integraal aan te bieden. Om dat ideaal te bereiken is een 6-knoppenmodel ontwikkeld.
De deelnemende huisartsen aan het project PlusPraktijken zijn enthousiast over de samenwerking. In hun praktijken staat de wens en zelfregie van de patiënt centraal en levert de huisarts nog meer zorg op maat. Vrijwel alle inwoners van Oostelijk Zuid-Limburg kunnen via een app online hun huisartsenzorg regelen. Eenvoudige klachten worden vaker via internet of telefoon afgedaan. Daardoor houdt de huisarts meer tijd over voor complexere zorgvragen.
De juiste zorg op de juiste plek
Om de huisartsen te ondersteunen heeft HOZL een psychiater in dienst genomen. Huisartsen kunnen hem consulteren als patiënten psychische problemen lijken te hebben of als ze vragen hebben over medicatie. “Er zijn in onze regio relatief veel mensen met onderliggende psychische klachten”, aldus Van Engelshoven. ”Als je die aanpakt, kun je veel druk op de huisarts voorkomen. Het draagt bij aan de juiste zorg op de juiste plek.”
Verder kunnen de PlusPraktijken gebruik maken van de expertise van PlusPunt Medisch Centrum, een samenwerking van zorgverzekeraar CZ, ziekenhuis Zuyderland en HOZL. Als de huisarts een patiënt niet helemaal zelf kan behandelen of extra kennis wil inroepen van een medisch specialist, dan kan hij of zijn de patiënt naar PlusPunt MC verwijzen. Het anderhalvelijnscentrum geeft advies, zonder dat meteen verwijzing naar een ziekenhuis noodzakelijk is.