Regionetwerk werkt aan gezonder en gelukkiger Den Haag

In 2040 hebben alle Hagenaars gelijke kansen op een goede (positieve) gezondheid. En kwetsbare groepen hebben er 10 gezonde levensjaren bij. Dat is de belofte van Gezond en Gelukkig Den Haag, een beweging waarbij veel organisaties, van zorg tot welzijn en burgerinitiatieven, zijn aangesloten. De organisaties willen het medisch en het sociaal domein verbinden en de kracht en ideeën van de mensen om wie het gaat zo goed mogelijk benutten.

Uitgaan van de kracht en leefwereld van mensen

Kinderen voetballen buiten
© Riesjard Schropp

Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH) is gestart in twee focuswijken: Laakkwartier en Moerwijk. Hier wonen de meeste mensen met gezondheidsproblemen in combinatie met sociale problemen. De afgelopen jaren is dit uitgebreid naar heel Zuidwest.

De kracht en leefwereld van de mensen om wie het gaat, zijn het uitgangspunt van GGDH. Die mensen hebben zelf vaak goede ideeën over wat er nodig is. GGDH verbindt deze ideeën met beleid en bestuur en werkt zo aan passende zorg en ondersteuning. Preventie krijgt daarbij veel aandacht.

De partners van Gezond en Gelukkig Den Haag kijken anders naar de wijken. Zij willen de situatie van inwoners begrijpen, zowel op op het gebied van gezondheids als sociaal en economisch. Niet sturend, maar luisterend, ondersteunend en meegaand met de dynamiek van de wijk.

GGDH versterkt de samenwerking tussen het medisch en het sociaal domein én tussen informele netwerken en formele hulp. Nu hebben zorg en welzijn vaak nog afgebakende taken én financiering. Maar in de echte wereld hangen sociale problemen en gezondheid nauw samen. Armoede maakt letterlijk ziek. GGDH werkt aan een beweging van ziekte & zorg naar gezondheid & gedrag naar mens & maatschappij.

Vanuit vier thema's werken aan gezondheid en geluk 

Wijkpreventieaanpak

De wijkpreventieaanpak is van en voor de wijk. De wijk is aan zet: activiteiten en initiatieven ontstaan in de wijk en worden met inwoners doorontwikkeld. Op het ritme en de dynamiek van de wijk. Projecten en initiatieven zijn geen doel op zich, maar een middel voor een gezonder leven op een manier die aansluit bij inwoners. Zo is er in de afgelopen vijf jaar een blijvende beweging tot stand gekomen in Den Haag. De ‘community up’ aanpak krijgt veel steun van inwoners en betrokken organisaties.

Aanpak jeugd

Professionals en bewoners in de wijk werken om het kind heen. Ouders, scholen, bewoners, zorg en ondersteuning werken samen in de wijken, voor het jonge kind (0-12 jaar). Ook richt GGDH zich op de mentale gezondheid van jongeren.

Samenwerking medisch en sociaal domein

GGDH werkt aan verbinding tussen het sociaal en medisch domein, zowel tussen de organisaties, als tussen de financiën. Bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg (het verkennend gesprek) en tussen huisartsen en welzijnsorganisaties vanuit Welzijn op Recept.

Leefstijl als medicijn

Gewoontes en gedrag hebben invloed op de mogelijkheden om gezond en gelukkig te leven. Gezond en Gelukkig Den Haag zet zich ervoor in dat dit besef te doen landen bij diegenen hier het meeste baat bij hebben. Zoals leefstijlinterventies en groepsconsulten die aansluiten bij mensen met een lagere sociaal-economische status (SES).  

Blijvende beweging in gang zetten

De samenwerkende partijen willen vanuit een gezamenlijke denk- en werkwijze een blijvende beweging in gang zetten. Centrale begrippen in deze denk- en werkwijze zijn: positieve gezondheid, community up, health in all policies, van individuele naar collectieve oplossingen, en anders denken, doen, organiseren en financieren.

Positieve gezondheid

Vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid vraagt GGDH aan mensen wat zij zelf het liefst willen veranderen. Bij alle projecten wordt gekeken naar wat mensen nog kunnen en niet naar hun beperkingen, bijvoorbeeld een ziekte. Én hoe zij zelf zoveel mogelijk zelf de regie kunnen voeren.

Community up

Inwoners en professionals in Den Haag Zuidwest geven met elkaar vorm aan het verbeteren van de gezondheid in de wijk. Vanuit de gemeenschap, ‘community up’. Preventie en gezondheid (mentaal én fysiek) worden bevorderd op een manier die aansluit bij de leefwereld van inwoners van de wijk.

Health in all policies

Gezondheid voor een groot deel mede bepaald door zaken die buiten de directe controle van de gezondheidszorg vallen. Zoals onderwijs, inkomen en de omstandigheden waarin mensen leven, werken en spelen. Het netwerk Gezond en Gelukkig Den Haag draagt bij aan beleidsdoelen in andere domeinen, stemt af en werkt samen.

Van individuele naar collectieve oplossingen

Nationaal beleid is sterk medisch gericht geweest op individuen: ingestoken vanuit een zorgperspectief, overtuigd dat meer kennis leidt tot ander gedrag. Dat kan goed uitwerken, maar lang niet voor iedereen. De partners van Gezond en Gelukkig Den Haag denken in collectieve oplossingen. Dat draagt bij aan efficiënter omgaan met (zorg)tijd, maakt gebruikt van de samenredzaamheid en kracht van de groep en sluit beter aan bij informele netwerken.

Anders denken, doen, organiseren en financieren

Gezond en Gelukkig Den Haag wil het huidige zorg- en welzijnsaanbod verder verbeteren door anders te denken, doen, organiseren en financieren. De GGDH-partners organiseren en verantwoorden op vertrouwen in plaats van op controle. En van kortetermijnprojecten in één ‘hokje’ gaan ze richting duurzame financiering met vrijheid. Dat is volgens GGDH nodig om de zorg- en hulpvraag van de inwoner van Den Haag echt centraal te zetten.

De open dialoog tussen inwoners, professionals en beleidsmedewerkers brengt ‘vastlopers’ in organisaties, financiering en beleid duidelijk in beeld. Maar ook het effect op iemand of de wijk. Zo wordt duidelijk scherp waar duurzame verandering kan plaatsvinden.

Meer informatie

Kijk op Gezondengelukkigdenhaag.nl