Samen Zorg Assen zorgt voor efficiëntere nachtzorg
De gezamenlijke zorg voor kwetsbare inwoners in regio Assen verbeteren: dat staat het netwerk Samen Zorg Assen voor ogen. In deze regio groeit het aantal kwetsbare ouderen dat een beroep doet op de acute nachtzorg en dat soms onnodig in het ziekenhuis belandt. Om deze groep de juiste zorg op de juiste plek te blijven bieden is een slimme manier van (samen)werken nodig. In het samenwerkingsverband Samen Zorg Assen hebben verschillende partijen de krachten gebundeld om de nachtzorg naar een hoger niveau te tillen.
Bekijk in de video waarom en hoe Samen Zorg Assen aan de Juiste Zorg op de Juiste Plek werkt:
Nachtroutes gezamenlijk organiseren
In 2018 zijn vier thuiszorgorganisaties en de netwerkcoördinator van Samen Zorg Assen begonnen met het verbeteren van nachtzorg. Samen wogen zij af welke zorg wel of juist niet werd aangeboden in de nacht. Het uitgangspunt: cliënten niet onnodig storen met zorg die overdag ook geleverd kan worden. En als verpleegkundige zorg toch onverwacht nodig is, dan is er één regionaal nachtzorgteam beschikbaar namens alle partijen. Concreet betekent dit dat er in de regio drie nachtzorgmedewerkers beschikbaar zijn voor de acute verpleegkundige zorg. Daarnaast wordt er samengewerkt met het triageteam van een van de deelnemende partners als achterwacht tijdens drukte en calamiteiten.
De nieuwe manier van organiseren is niet alleen voor cliënten voordelig. Dankzij het nachtzorgteam worden de zorgmedewerkers ook efficiënter ingezet. Om dit te kunnen realiseren, zijn er afspraken gemaakt. Deze hadden betrekking op de financiering, toegang tot woningen, gegevensuitwisseling van patiëntendossiers, het ijken van de apparatuur en het invoeren van de nachttas.
Vertrouwen dankzij onderlinge communicatie
Het delen van informatie was in de beginfase nog onwennig voor medewerkers, omdat het voorheen niet werd gedaan. Ook moesten er bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden over de financiering. Het was nu de bedoeling dat nog maar één partij de diensten zou rijden en dat de andere partijen een financiële bijdrage zouden leveren. Hierdoor bleef ieders inzet gelijkwaardig.
Door met elkaar in gesprek te blijven gaan en knelpunten te agenderen, kwamen de partijen snel met oplossingen waar iedereen zich in kon vinden. Denk bijvoorbeeld aan (technische) oplossingen die het mogelijk maakten om in elkaars systemen te kijken. Of de afstemming om een sleutelkluis bij de voordeur van de cliënt te plaatsen, zodat niemand rond hoefde te rijden met een grote sleutelbos. Daarbij hielp het dat organisaties elkaar inmiddels steeds beter leerden kennen, elkaar vertrouwden en elkaar ook iets gunden.
Meer tijd om zorg te leveren
Na een aantal maanden werd de pilot geëvalueerd. Hieruit kwam naar voren dat zowel patiënten als medewerkers de verbeteringen en samenwerking als positief ervoeren. De nieuwe manier van organiseren heeft bijvoorbeeld een uniforme werkwijze opgeleverd. Het belprotocol is daar een mooi voorbeeld van. Daarnaast scheelt het gebruik van de nachttas veel reistijd, omdat de wijkverpleegkundige de materialen nu altijd bij zich heeft. Zo blijft er meer tijd over voor daadwerkelijke zorg. Ook het verbeterde contact met de huisartsenpost en andere thuiszorgorganisaties werkt prettig en draagt bij aan het werkplezier. Wat begon als een kleine pilot is na de evaluatie stapsgewijs uitgebreid in regio Assen.
Samen Zorg Assen als sterke basis
Het netwerk Samen Zorg Assen is van grote toegevoegde waarde geweest voor het slagen van de pilot en het vervolg. De samenwerking zorgt voor wederzijds vertrouwen en blijvende betrokkenheid. Verschillende belangen worden dankzij structurele afstemming en communicatie op een lijn gebracht. Informatie wordt bijvoorbeeld actief gedeeld in de nieuwsbrief en de werkgroep komt regelmatig bij elkaar om lopende zaken te bespreken.
Deelnemende partijen
UMCG Ambulancezorg, Zorgcentrale Noord, gemeente Assen, gemeente Midden-Drenthe, Vanboeijen, Derkshoes, Dokter Drenthe, Icare, Zorggroep Drenthe, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Interzorg, GGZ Drenthe en Accolade Arendstate.
Meer informatie
- Bezoek de website van Icare
- Bezoek de website van Wilhelmina Ziekenhuis Assen