Sluitende ketenaanpak valpreventie in de regio Groningen
Vallen is een groot risico voor 65-plussers en kan ernstige gevolgen hebben. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is daarom vastgelegd dat gemeenten tot een ketenaanpak valpreventie moeten komen. Groningen heeft als eerste regio regionaal afspraken gemaakt tussen gemeenten, zorgverzekeraar en huisartsen.
De huisarts heeft een belangrijke rol in deze ketenaanpak. Die doet bij 65-plussers met een hoog valrisico een valrisicobeoordeling. Dit is een analyse van aanwezige valrisicofactoren zodat op maat adviezen gegeven kunnen worden en interventies ingezet.
Na preventieve beweeginterventies worden 65-plussers begeleid naar een structureel sport- en beweegaanbod dat aansluit bij hun behoeften en wensen. Blijven bewegen helpt om de verbeteringen in balans en mobiliteit te behouden. Bovendien geeft het 65-plussers de kans om vitaal ouder te worden.
Veel leed door valpartijen
Ongeveer Ă©Ă©n op de drie ouderen boven de 65 jaar valt minstens Ă©Ă©n keer per jaar. Dit aantal neemt toe met de leeftijd. Circa tien procent van de valincidenten leidt tot ernstig letsel, zoals hoofdletsel of een gebroken heup. Dit kan resulteren in ziekenhuisopname of zelfs opname in een verpleeghuis. Zelfs zonder lichamelijk letsel kan een val leiden tot angst om opnieuw te vallen. Dat kan de mobiliteit, zelfstandigheid en kwaliteit van leven verminderen.
Het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH) door ouderen na een val is de afgelopen jaren gestegen. In 2022 waren er naar schatting 117.000 SEH-bezoeken door valincidenten onder 65-plussers. In dat jaar overleden bijna 6000 Nederlanders door een valongeval. Het merendeel van hen was 80 jaar of ouder.
Ketenaanpak van vier stappen
De ketenaanpak valpreventie is een gestructureerde aanpak om valincidenten bij thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder te voorkomen. De regionale werkwijze bestaat uit vier stappen:
Valrisicobeoordeling door de huisarts
Als uit de valrisicotest een hoog valrisico blijkt, dan wordt iemand doorverwezen naar de huisarts voor een valrisicobeoordeling. Hiervoor is een uniforme verwijsbrief voor de hele regio opgesteld. De huisarts gaat na wat de oorzaken zijn van het verhoogde valrisico en of er sprake is van âonderliggend lijdenâ. Met andere woorden, of het valrisico wordt veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen. Bij deze groep ouderen is het belangrijk meer zorg op maat te geven. Voor deze groep is de valpreventieve beweeginterventie verzekerde zorg.
Valpreventieve beweeginterventies
Afhankelijk van het resultaat van de valrisicobeoordeling worden 65-plussers doorverwezen naar valpreventieve beweeginterventies in het sociaal domein of naar valpreventieve beweeginterventies bekostigd vanuit de Zorgverzekeringswet. De Groningse ketenaanpak gebruikt de valpreventieve beweeginterventies In Balans, Vallen Verleden Tijd en Otago. Gemeenten kunnen GALA-middelen inzetten voor het opsporen van het valrisico, het geven van voorlichting over valrisicofactoren en de inzet van beweeginterventies voor inwoners met een matig of hoog valrisico zonder onderliggend lijden.
Aansluiten bij Gezond Groningen
De betrokkenheid van de bestuurders is een belangrijke factor in de totstandkoming van de samenwerkingsafspraken van de regionale ketenaanpak valpreventie, aldus Zeijl. Die betrokkenheid komt voort uit de provinciale netwerksamenwerking binnen Gezond Groningen. Dit is een netwerk van partners uit het sociale en het medische domein die toewerken naar âGezonde Groningers en Gezonde Zorgâ.
Gezond Groningen pakt regionale opgaven gezamenlijk op en investeert in een efficiĂ«nte manier van werken. Onder Gezond Groningen vallen vijf actielijnen. Een van die actielijnen is âpreventie en samenlevingâ. De ketenaanpak valpreventie valt in deze actielijn, net als andere ketenaanpakken zoals overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen en de ketenaanpak kansrijke start.