Tweebenig werken voor betere zorg in de wijk
In 5 wijken in West-Utrecht gingen multidisciplinaire teams van netwerkorganisatie KOOS Utrecht aan de slag om wijkgerichte jeugdhulp te leveren. Dit doen ze met 'tweebenig werken', gefaciliteerd door de organisaties binnen het netwerk. Deze manier van werken maakt intensieve samenwerking en snelle uitwisseling van informatie en advies mogelijk tussen professionals.
Het netwerk voerde actieonderzoek uit met begeleiding van kennisorganisatie Vilans en ondersteuning vanuit het ZonMw-programma de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Het onderzoek resulteerde in een handreiking voor tweebenig werken en aanbevelingen voor netwerkorganisaties.
Vereniging KOOS Utrecht werd eind 2019 opgericht na gunning van de aanbesteding van de gemeente Utrecht. De opdracht was om aanvullende zorg voor jeugd te organiseren in buurtgerichte, multidisciplinaire specialistische teams. 5 organisaties sloegen de handen ineen: Altrecht (ggz), De Rading (pleegzorg), Reinaerde (gehandicaptenzorg), de Opvoedpoli (jeugdhulp en jeugd-ggz) en Youké (jeugdhulp ambulant en verblijf). Samen richtten ze de vereniging KOOS Utrecht op om uitvoering te geven aan de buurtgerichte, multidisciplinaire teams: de 'BASEcamps'.
Het beste van 2 werelden
De invulling van de opdracht vraagt om een innovatieve manier van organiseren. Om kennis en ervaringen tussen verschillende professionals snel uit te wisselen, maakt het netwerk gebruik van tweebenig werken: met 1 been in de BASEcamp, met het andere in een van de initiatiefnemende organisaties. De gedachte is dat op deze manier het beste van 2 werelden gecombineerd wordt.
De teams bundelen expertise, werken wijkgericht én ze worden gevoed met kennis uit de 5 initiatiefnemende organisaties. Zo kan een sociaal psychiatrisch verpleegkundige snel advies vragen aan een psychiater. Het voordeel is dat de zorg dichter bij huis plaatsvindt en extra afspraken met andere professionals voorkomen wordt. Zo draagt tweebenig werken bij aan de doelen van de juiste zorg op de juiste plek.
Brede kennis in het team
Het multidisciplinaire karakter van de teams is een groot voordeel, aldus Westra. “Als je in het verleden andere expertise nodig had, moest je naar een andere organisatie, vaak in een ander deel van de stad en met een wachttijd. Nu zit er een collega in je team met de kennis die jij nodig hebt. Daardoor kunnen we jongeren en gezinnen beter en sneller helpen. Daarnaast leren we van elkaar en krijgen de professionals een bredere basiskennis.” De medewerkers van de BASEcamps zijn in dienst bij een van de 5 organisaties die KOOS Utrecht hebben opgezet.
Banden onderhouden met initiatiefnemers
In de praktijk is het nog zoeken hoe het tweebenig werken het beste vorm kan krijgen. 95% van de teamleden zijn volledig aan het werk in de wijk. En sommige teamleden zijn bij KOOS Utrecht komen werken na de start in 2020. Formeel zijn ze in dienst bij 1 van de 5 organisaties, maar doordat ze vooral in het team aan het werk zijn, komen ze daar nauwelijks.
“Het is een uitdaging”, erkent Westra. “Het waarborgen van deze brede expertise op de schaalgrootte van ons werkgebied vraagt dat we blijven investeren in de samenwerking binnen ons netwerk. Een deel van de kracht van de teams is dat we kennis kunnen halen bij de initiatiefnemers. Het is belangrijk dat we dat onderhouden. Sommige organisaties organiseren lunchbijeenkomsten waar ontwikkelingen op het vakgebied worden gedeeld en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast zijn er soms teamdagen, beleidsdagen en andere gelegenheden om contacten te onderhouden en kennis te delen.”
Kennis blijven binnenhalen
Nije ervaart het tweebenig werken als een voordeel. “De variatie houdt het fris. Als ik bij Youké nieuwe inzichten opdoe, kan ik die meenemen naar het team. Ik merk wel dat we nog zoeken hoe we het tweebenig werken over de hele breedte kunnen borgen. Dat moet wel gebeuren; juist die verschillende achtergronden van jeugdzorg, ggz, pleegzorg en gehandicaptenzorg maakt ons slagvaardig en krachtig. Het is belangrijk dat we die kennis blijven binnenhalen.”
Nije is een uitzondering in haar combinatie van werk bij zowel een initiatiefnemer als in het multidisciplinaire team van KOOS. De meeste teamleden bij KOOS werken volledig in de wijk. Ook zij ervaren de meerwaarde van tweebenig werken, maar op een andere manier. Een deelnemer aan het actieonderzoek: “Het helpt me om gelijkgestemden te consulteren. Ik werkte in een expertteam bij mijn initiatiefnemende organisatie en we zoeken elkaar nog veel op om scherp te blijven en om blinde vlekken te voorkomen.”
Handreiking en aanbevelingen
Het actie-onderzoek leverde een handreiking op en aanbevelingen voor netwerkorganisaties. Die kunnen interessant zijn voor andere organisaties die nadenken over werken in netwerkverband, aldus Van Wijk. “Het is geen blauwdruk, maar ik kan me goed voorstellen dat andere organisaties met dezelfde knelpunten te maken krijgen. Dit zijn zaken waar je rekening mee kunt houden. Maar je moet het wel specificeren voor jouw context.
Naar de handreiking Tweebenig Werken
De aanbevelingen zijn opgedeeld in 4 categorieën:
Aandacht voor preventie
De opdracht die de gemeente Utrecht aan KOOS Utrecht verleende, heeft een looptijd van 9 jaar, waarvan de eerste 3 zijn verstreken. De resultaten stemmen tevreden, vindt Lotte Westra, al zijn er nog genoeg aandachtspunten. “Jongeren en gezinnen ervaren dat we dichtbij zijn. De contacten met andere organisaties in de wijk zijn goed en we krijgen een steeds beter beeld van wat er in de wijken speelt. De komende jaren zullen we doorontwikkelen, met veel aandacht voor preventie. Het zou mooi zijn als we kunnen bereiken dat minder jongeren hoeven in te stromen in de jeugdhulp.”