Ketenaanpak Valpreventie
De Ketenaanpak Valpreventie is gericht op thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder die meer risico lopen op vallen. De Ketenaanpak Valpreventie omschrijft de stappen die een oudere doorloopt en hoe je deze samen met de juiste professionals implementeert.
De gemeenten richten de Ketenaanpak Valpreventie in voor hun oudere inwoners. Dit is vastgelegd is het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven akkoord (GALA). Via de Specifieke uitkering (SPUK) krijgen de gemeenten middelen om de afspraken in het GALA vorm te geven.
Werkwijze Valpreventie: 4 stappen
De ketenaanpak valpreventie bestaat uit vier stappen. In de handreiking Ketenaanpak Valpreventie vind je per stap een uitleg: wat is het, hoe en waar wordt het uitgevoerd en wie heeft hierin een rol.
Waarom valpreventie?
In 2021 bezochten 105.000 ouderen van 65 jaar en ouder de spoedeisende hulp na een val. Dat is elke 5 minuten! Eén op drie ouderen moest worden opgenomen in het ziekenhuis en 5,209 ouderen overleden door een val. Om ouderen met een verhoogd valrisico op te sporen en de kans op ongelukken te verkleinen is de Ketenaanpak Valpreventie opgezet.
Waar staan we nu?
Bij de inrichting van de Ketenaanpak Valpreventie voor ouderen waren er begin 2024 twee knelpunten:
- de inkoop van een valpreventieve beweeginterventie voor ouderen met verhoogd valrisico én onderliggend lijden;
- de valrisicobeoordeling.