Coalitie Leefstijl in de Zorg

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft één of meerdere chronische ziekten. Aanpassing van de leefstijl biedt enorme mogelijkheden voor verbetering van de gezondheid en de kwaliteit van leven van deze grote groep. De Coalitie Leefstijl in de Zorg streeft ernaar om door middel van leefstijlinterventies in de zorg significante gezondheidswinst voor deze mensen te behalen.

© VWS

Leefstijl als integraal onderdeel van de zorg

In 2025 is leefstijl een vast onderdeel van de reguliere zorg voor mensen met gezondheidsklachten, aandoeningen of ziektes. De coalitie werkt samen met zorgprofessionals en patiënten aan de implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg. Dit doet ze door onderzoek te doen, kansen en knelpunten in financiering te inventariseren, richtlijnen en voorlichting te ontwikkelen, en het onderwijs te verbeteren.

Gezamenlijke inzet voor zorgprofessionals en patiënten

Van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025 werkt de coalitie aan:

Samenwerking met diverse partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een breed scala aan partijen uit de zorgsector, beleid, wetenschap en innovatie, die zich inzetten voor de integratie van leefstijl in de zorg. De activiteiten van de Coalitie Leefstijl in de Zorg zijn te volgen op de website van de Coalitie.

Naar de website van de Coalitie Leefstijl in de Zorg

10 miljoen mensen met chronische aandoening

Een ‘chronische aandoening’ is gedefinieerd als een aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. Een chronische aandoening gaat doorgaans gepaard met pijn, geestelijk lijden, beperkingen in functioneren of andere klachten. De mate waarin mensen hinder ondervinden verschilt per aandoening en per individu. Volgens deze definitie hebben in Nederland ruim 10 miljoen mensen ten minste één door de huisarts geregistreerde chronische aandoening.  Kijk hier voor meer cijfers over chronische aandoeningen.

Gezond en Actief Leven Akkoord

Het IZA richt zich op preventie in de Zvw-verzekerde zorg. Om de beweging van zorg naar gezondheid te realiseren, is het nodig om breder te kijken dan de zorgsector. Daarom is er, naast het IZA, een Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) ondertekend door Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), GGD GHOR Nederland, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en VWS. 

Lees meer over het GALA