Digitalisering en Gegevensuitwisseling

Het bieden van passende zorg en een focus op gezondheid vra­gen om het goed en veilig kunnen delen van informatie, in het hele netwerk van zorgprofessionals en van de patiënt en cliënt. Passende zorg betekent steeds vaker ook hybride zorg: een mix van digitaal en fysiek aangeboden zorg en ondersteuning van gezondheid, waar mogelijk gepersonaliseerd en op maat. Uitgangspunten hierbij zijn: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. 

Doelstellingen digitalisering en informatievoorziening

Twee handen maken een puzzel

Om aan de IZA-afspraken te voldoen zijn vier doelstellingen bepaald voor de herziening van de digitalisering en informatievoorziening:

  1. Elektronische gegevensuitwisseling is de standaard in de zorg;
  2. Inwoners van Nederland hebben in 2025 digitaal toegang tot en de beschikking over hun eigen zorggegevens;
  3. Om de zorg toegankelijk, kwalitatief en betaalbaar te houden is transformatie nodig naar hybride zorg;Data wordt digitaal, eenduidig en gestandaardiseerd geregistreerd in het zorgproces en beschikbaar gesteld voor diverse secundaire doelen.
  4. Data wordt digitaal, eenduidig en gestandaardiseerd geregistreerd in het zorgproces en beschikbaar gesteld voor diverse secundaire doelen.

Onderwerpen

IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling

Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO)

Secundair datagebruik

Transformatie naar hybride zorg

Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz)

E-health monitor

© vws

Digitale zorg kan eraan bijdragen dat iedereen zorg kan blijven krijgen waarvan de kwaliteit op peil blijft. Sinds 2013 wordt elk jaar gemeten hoe het in Nederland gaat met digitale zorg. De e-health monitor volgt de ontwikkeling van digitale zorg. Elk jaar worden cijfers verzameld over het gebruik en de ervaringen van de zorggebruikers en zorgverleners. De inzichten helpen om richting te geven aan huidig of nieuw beleid.

Bekijk de E-health monitor 2021-2023

Sessies Innovatie voor Toegankelijke Zorg

Met het IZA (en andere akkoorden) werken we aan toegankelijke en passende zorg en ondersteuning. Om deze beweging te versnellen worden er door het hele land talrijke innovatieve oplossingen geïntroduceerd. Maar welke handvatten en informatie zijn er al? Hoe krijg je jouw innovatie opgeschaald? En wat kunnen we daarvan leren?

Om deze en andere vragen te kunnen beantwoorden, organiseert VWS iedere maand een online sessie 'Innovatie voor Toegankelijke Zorg'.

Meer informatie en aanmelden