Passende zorg

Om de zorg in Nederland voor iedereen goed, toegankelijk en betaalbaar te houden moet de zorg de komende jaren anders georganiseerd worden. Het Kader Passende Zorg geeft richting aan deze veranderingen. Op deze pagina vind je meer informatie over het kader en de beweging naar passende zorg.

Urgentie voor passende zorg

Door de vergrijzing hebben steeds meer mensen langer zorg nodig en neemt het aantal mensen met chronische ziekten toe. Er zijn op den duur steeds meer mensen in de zorg nodig, maar die zijn er niet.

In het rapport ‘Kiezen voor houdbare zorg’ (2021) stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het al overduidelijk: doen we met elkaar niets, dan moet binnen 40 jaar 1 op de 3 Nederlanders in de zorg werken. Nu is dat nog 1 op de 7 personen. Ook komen er meer en meer dure geneesmiddelen en dure technologieën op de markt. Daardoor stijgen de kosten voor de zorg te hard. Als we hier niets aan veranderen, kan straks niet iedereen meer goede zorg krijgen. 

Met het IZA (en ook de andere zorgakkoorden WOZO en GALA) is passende zorg in een fase terecht gekomen van doen. Alle betrokken partijen werken samen aan de beweging naar passende zorg.

Ambitie van het kader passende zorg

De missie uit het Kader is ambitieus, namelijk:

“In 2040 draagt de zorg optimaal bij aan het gezond (samen)leven van alle mensen in Nederland, in het besef dat daarvoor verhoudings­gewijs niet meer mensen en middelen beschikbaar zijn dan nu en dat dit gepaard moet gaan met de laagst mogelijke impact op klimaat en milieu.”

De ondertekenaars van het IZA sluiten zich aan bij de missie. Samen met zorgverleners, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en de overheid werken zij aan de beweging naar passende zorg.

4 principes van passende zorg

Binnen het kader passende zorg wordt er gewerkt met de 4 principes van passende zorg. De 4 principes zijn:

  1. Passende zorg is zorg die werkt tegen een redelijke prijs.
  2. Passende zorg wordt, waar mogelijk, dicht bij de patiënt georganiseerd. 
  3. Bij passende zorg beslissen patiënten samen met hun arts over wat voor hen de best mogelijke behandeling is. 
  4. Passende zorg gaat niet alleen over ziekte, maar ook over gezondheid en de aandacht voor wat iemand wel kan. 

Om passende zorg morgelijk te maken, zie je ook dat zorgverleners waar nodig samenwerken met hulpverleners in het sociaal domein. Denk daarbij aan hulp van gemeenten en vrijwilligersorganisaties. 

© Getty Images

Samen beslissen en proactieve zorgplanning

Wil je komen tot passende zorg, dan is er ruimte nodig voor het goede gesprek. De NZa introduceert daarom nieuwe betaaltitels: een nieuwe zorgactiviteit voor 'samen beslissen' en een overig zorgproduct voor 'proactieve zorgplanning'. Zorgverleners in de medisch-specialistische zorg kunnen vanaf 2025 in hun registratie specifiek laten zien wanneer sprake is van samen beslissen of proactieve zorgplanning.

Ga naar de pagina over samen beslissen

Passende zorg in de praktijk

Het Zorginstituut is door de IZA-partijen aangewezen om goede voorbeelden van passende zorgpraktijken te verzamelen én te delen. Het de bedoeling dat kansrijke zorgpraktijken ook in andere delen van Nederland worden opgepakt of overgenomen. Een passende zorgpraktijk werkt volgens de 4 principes van passende zorg.

Bekijk de passende zorgpraktijken

Na het Zorginstituut deelt ook VGZ bijna 100 zinnige, passende en doelmatige zorg initiatieven