Samen beslissen en proactieve zorgplanning

Een arts beslist altijd samen met de patiënt. Wil je komen tot passende zorg, dan is ruimte nodig voor het goede gesprek. Om dit te stimuleren, kunnen zorgverleners in de medisch-specialistische zorg vanaf 2025 in hun registratie specifiek laten zien wanneer sprake is van samen beslissen of proactieve zorgplanning. De NZa introduceert dan een nieuwe zorgactiviteit voor 'samen beslissen' en een overig zorgproduct voor 'proactieve zorgplanning'.

Nieuwe regeling vanuit NZa

De nieuwe regeling komt voort uit het NZa-programma ‘Passende bekostiging in de medisch-specialistische zorg’. Proactieve zorgplanning heeft tot doel samen met de patiënt en diens naasten vroegtijdig de zorg- en behandelwensen voor de laatste levensfase te bespreken. Samen beslissen richt zich op levens- en behandeldoelen bij zowel chronische ziekte als in curatieve zorg. Zorgorganisaties kunnen voor implementatie gebruikmaken van de toolboxen van Patiëntenfederatie Nederland, Vilans of ZonMw

Handige Tools

Annemarie van Leeuwen
© Annemarie van Leeuwen | Patiëntenfederatie Nederland

"Toolbox van Patiëntenfederatie helpt patiënten op weg"

“We zijn blij dat er nu financiering is voor Samen beslissen”, aldus Annemarie van Leeuwen, adviseur Patiëntenbelang van Patiëntenfederatie Nederland. “Wel zijn we benieuwd hoe specialisten ze gaan toepassen. Samen beslissen is geen geïsoleerde actie, maar een proces. Je kunt dus niet één samen-beslissen-gesprek voeren en daarna het reguliere traject vervolgen zonder samen te beslissen. Samen beslissen vindt plaats in het totale zorgpad. Ik vertrouw erop dat dit goedkomt.”

De federatie ontwikkelde onder meer de toolkit ‘Samen beslissen bijeenkomsten’. Een draaiboek voor het organiseren van bijeenkomsten voor patiënten waarin ze ontdekken wat samen beslissen is en hoe ze dit aanpakken. De toolkit bevat onder meer de basispresentatie, ervaringen, tips en filmpjes en stellingspellen. “Niet alleen patiëntenorganisaties houden zulke bijeenkomsten, maar bijvoorbeeld ook cliëntenraden van ziekenhuizen of zorgverleners.” Overigens zijn er nog meer toolboxen, zoals ‘Samen beslissen met ouderen’ (Vilans) en 'Samen beslissen bij dementie’ (Vilans, Hogeschool Windesheim, Movisie).

“De nieuwe betaaltitels helpen ons om veel meer de patiënt te behandelen in plaats van de ziekte”

Ziekenhuis Gelderse Vallei is enthousiast over de ontwikkelingen rondom samen beslissen en proactieve zorgplanning. “Het gesprek gaat echt over de patiënt.” Het ziekenhuis is al een tijd bezig met samen beslissen. In een interview delen gynaecoloog Maaike Gerritse, klinisch geriater Roderick Kriekaart en directeur-bestuurder Anja van Vloten hun ervaringen met samen beslissen en proactieve zorgplanning. 

Lees het praktijkvoorbeeld