Zorgcoördinatie

Zorgcoördinatie is een belangrijke bouwsteen van een toekomstbestendige acute zorg. Alle ROAZ-regio’s zijn daarom bezig met de implementatie van zorgcoördinatie, zodat er op 1 januari 2025 in iedere regio een vorm van zorgcoördinatie is.

Met zorgcoördinatie blijft de acute zorg toegankelijk

Download deze video
Uitgeschreven tekst

[In beeld verschijnt een icoon van twee handen die een hart beschermen.]
(Beeldtitel: Met zorgcoördinatie blijft de acute zorg toegankelijk. Nu en in de toekomst.)



[We zien een oudere dame in de wachtruimte van een zorgprofessional. De camera zoomed uit en we zien dat de wachtruimte overvol is. Een deur gaat op en en één arts kijkt de wachtruimte in.] De acute zorg in Nederland staat onder druk. De zorgvraag groeit en tegelijkertijd zijn er steeds minder gespecialiseerde zorgprofessionals beschikbaar. Zorgcoördinatie helpt om de acute zorg toegankelijk te houden.



Dat doen we door:


- intensief samen te werken binnen de gehele acute zorgketen in elke regio,


- het vertrouwen in elkaar te versterken en


- werkwijzen slimmer op elkaar af te stemmen.


[De arts en de oudere dame staan naast elkaar en daarnaast vallen puzzelstukken in elkaar met verschillende vormen van acute zorg, namelijk: Regionale ambulancevoorziening, Spoedeisende hulp, Huisartsen (dagpraktijk en spoedpost), Acute Verpleging, verzorging en thuiszorg en acute geestelijke gezondheidszorg.]


Dankzij zorgcoördinatie krijgt de patiënt op het juiste moment de juiste zorg, zonder zijn verhaal steeds opnieuw te hoeven vertellen. [we zien twee zorgprofessionals digitaal overleggen]



Twee essentiële voorwaarden voor goede zorgcoördinatie zijn brede triage en goed inzicht in de beschikbaarheid van passende vervolgzorg.



Brede triage betekent goed luisteren naar de acute hulpvraag van een patiënt en die zorgvuldig beoordelen, met kennis van en begrip voor het werk en de werkwijze van andere ketenpartners.



Goed inzicht in de beschikbare vervolgzorg helpt zorgverleners bij het vinden en toewijzen


van de juiste zorg op het juiste moment. Zo ontlasten we zorgprofessionals en voorkomen we onnodig gebruik van acute zorg, zoals ambulance inzetten en huisartsenvisites.



Met behulp van zorgcoördinatie kunnen we schaarse middelen en specifieke kennis


optimaal inzetten. Zodat zorgprofessionals hun tijd zo goed mogelijk kunnen besteden.


Dit draagt niet alleen bij aan een betere verdeling van zorg, maar ook aan meer werkplezier



Dankzij zorgcoördinatie blijft de acute zorg toegankelijk en van hoge kwaliteit –


nu en in de toekomst.


[We zien de oude dame naast de titel staan. Het logo van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.]

Implementatie van zorgcoördinatie

© VWS

De acute zorg staat steeds meer onder druk. Dit komt door de toenemende vraag naar acute zorg, die steeds complexer wordt, in combinatie met personeelstekorten door schaarste op de arbeidsmarkt. Zorgcoördinatie is een middel om mogelijk te maken dat de patiënt met een (niet-levensbedreigende) zorgvraag de juiste zorg krijgt, van de juiste zorgverlener, op het juiste moment. Dit wordt gedaan met behulp van eenduidige triage, met een brede blik en een breder palet aan in te zetten zorgvormen, in combinatie met inzicht in de beschikbare zorgcapaciteit. 

Implementatieplan Zorgcoördinatie

Leidraad voor opstellen transformatieplan zorgcoördinatie

Zorgverzekeraars willen de regionale zorgpartijen helpen om met een voorstel te komen dat vlot door het beoordelingsproces van de snelle toets en transformatieplan komt. Daarom hebben zij deze leidraad met handvatten opgesteld. De leidraad bevat de elementen die zorgverzekeraars graag willen terugzien in het voorstel over zorgcoördinatie.

Handvattendocument Digitale ondersteuning Zorgcoördinatie

© Getty Images

Bij de realisatie van zorgcoördinatie is een goed ontwikkelde databeschikbaarheid en technische infrastructuur binnen de acute zorgketen onmisbaar. Toegang tot gegevens, veilige communicatie tussen zorgverleners en een betrouwbare technische basis vormen de pijlers om triage efficiënter te maken, passende zorg sneller te organiseren en de kwaliteit te verbeteren.

Het handvattendocument Digitale ondersteuning Zorgcoördinatie biedt inzicht in bestaande mogelijkheden en praktische adviezen rondom databeschikbaarheid en technische infrastructuur. Met 19 adviezen helpt het regio’s om digitale systemen effectief in te richten en kan het regio’s ondersteunen om doelgericht stappen te zetten.

Relevante documenten over zorgcoördinatie

Implementatieplan Zorgcoördinatie

Kamerbrieven over zorgcoördinatie

Toelichting brede triage bij transformatieplannen

Meer informatie