Gemeenschappelijke doelen en relationele contractering
Om de doelen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) te realiseren, moeten zorgaanbieders en zorgverzekeraars samenwerken. Organisaties hebben naast de IZA-opgaven en de beweging naar passende zorg ook hun eigen belangen en doelen. Die kunnen op gespannen voet staan met de maatschappelijke belangen. In dit artikel kun je lezen waarom het opstellen van gemeenschappelijke doelen belangrijk is in relationele contractering. En dat dit niet hoeft te betekenen dat je organisatiebelangen terzijde moet schuiven.
Het ontwikkelen van (meerjarige) contracten gericht op regionale transformaties en samenwerking is complex, intensief en tijdrovend. De whitepaper ‘Naar transformatiegerichte contracten in de zorg’ en de publicatie ‘Handvatten contractering en transparantie gecontracteerde zorg’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beschrijven dat relationele contracten een essentiële rol kunnen spelen bij de transformatie van zorg en het ontwikkelen van (strategische) samenwerkingsrelaties.
Belang van gemeenschappelijke doelen
Relationeel contracteren begint met het stellen van gemeenschappelijke doelen. Dit helpt zorgaanbieders en zorgverzekeraars bij:
Balans met organisatiebelangen
Gemeenschappelijke doelen zijn noodzakelijk. Dat betekent dit niet dat organisatiebelangen geen rol mogen spelen. Het vinden van een balans tussen gemeenschappelijke en organisatiedoelen is essentieel voor het succes van relationele contractering. Redenen waarom rekening moet worden gehouden met organisatiebelangen zijn:
Conclusie
Het opstellen van gemeenschappelijke doelen is essentieel in relationele contractering in de zorgsector. Gemeenschappelijke doelen:
- Bevorderen een gezamenlijke visie en strategie
- Versterken de samenwerking en het vertrouwen
- Verbeteren de doelmatigheid en effectiviteit
- Stimuleren innovatie en aanpassingsvermogen
Tegelijkertijd is oog hebben voor de belangen van organisaties cruciaal voor de continuïteit van die organisaties. Door maatschappelijke en organisatiebelangen effectief samen te brengen in gemeenschappelijke doelen, kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars de voordelen van relationele contractering maximaliseren en gezamenlijk bijdragen aan de IZA-opgaven en transformatie van zorg.