Mentale gezondheidsnetwerken
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staat dat huisartsen, sociaal domein en ggz regionale samenwerkingsafspraken maken over het aanbod van zorg en ondersteuning voor mensen die naast psychische klachten ook problemen op andere levensdomeinen hebben.
Dat is nodig omdat de oplossing dan vaak ook in meerdere domeinen ligt. Veel van de elementen van die samenwerking bestaan al in de praktijk. Nieuw is, dat huisartsen, sociaal domein en ggz nu samen de verantwoordelijkheid nemen voor passende zorg en ondersteuning voor deze doelgroep. Deze regionale samenwerking noemen we ‘mentale gezondheidsnetwerk’ (ook: MGN).
Landelijke businesscase mentale gezondheidsnetwerk
Zo’n grote samenwerking én verandering vraagt om een duidelijk plan en duidelijke afspraken. Maar, wat verwachten we van alle maatregelen? Hoe weten we straks of ze doen wat ze moeten doen? Wordt de wachtlijst voor ggz korter en de druk op de huisartsenpraktijk minder?
Het programma Mentale Gezondheidsnetwerken heeft een landelijke business case ontwikkeld die huisartsen, sociaal domein en ggz helpt bij het afspreken wat samenwerking moet gaan opleveren. De businesscase bevat ramingen van de effecten die we landelijk verwachten van het samenwerken in mentale gezondheidsnetwerken en van de verkennende gesprekken.