Transformatieplannen
De groeiende zorgvraag moet worden omgebogen om de zorg nu en in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Dat vraagt ook om een andere inzet van financiële middelen. Er zijn daarom afspraken gemaakt over de transformatie naar passende zorg binnen de beschikbare financiële kaders. Op deze pagina tref je de gepubliceerde informatie en documenten die nodig zijn bij de IZA-afspraken.
Transformatieplannen maken
Een van de afspraken is dat zorgaanbieders, zorgprofessionals, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en gemeenten samen plannen maken voor zorgtransformaties. Voor deze zorgtransformaties stelt het ministerie van VWS 2,8 miljard euro aan transformatiemiddelen beschikbaar.
De essentie van transformeren in deze context is gericht op het optimaal inzetten van kritische en schaarse capaciteit en infrastructuur. Het maken van een plan voor een impactvolle transformatie is erop gericht om de transformatie op een goede en efficiënte manier te realiseren en de kans te vergroten dat de transformatie succesvol verloopt en goede resultaten worden bereikt. Betrokken zorgpartijen werken dit plan uit.
Leidraad voor opstellen transformatieplan zorgcoördinatie
Zorgcoördinatie is een belangrijke bouwsteen van een toekomstbestendige acute zorg. Om regionale zorgpartijen te helpen bij het aanvragen van transformatiemiddelen voor zorgcoördinatie, hebben zorgverzekeraars een leidraad gemaakt.
Proces en vereiste formulieren
Het traject van het transformatieplan doorloopt twee fases. In de eerste fase gaat het om een voorstel voor een impactvolle zorgtransformatie waar een zogenaamde snelle toets op volgt. Als deze is goedgekeurd, kan een partij aan de slag om een volledig transformatieplan voor te leggen. Het transformatieplan dat in de tweede fase positief is beoordeeld, wordt gepubliceerd als goedgekeurd transformatieplan.
Hieronder tref je per stap uitleg en handige formats.