Regionale en domeinoverstijgende samenwerking
Elke regio in Nederland ziet er anders uit en kent specifieke uitdagingen en vraagstukken. Samenwerking is daarom een belangrijke hoeksteen in de transformatie van zorg, ondersteuning en welzijn. De transformatie vraagt om een verdieping van samenwerking in regio’s, netwerken en over domeinen heen. Samenwerkingsverbanden zijn hier al volop mee bezig.
Op deze pagina vind je tools, ondersteuningsmogelijkheden, publicaties en andere inspiratie die je kunt gebruiken om de volgende stap te zetten in jouw samenwerking.
Tools & handreikingen
-
Handvatten samenwerkingsafspraken vanuit mededingingsperspectief
Dit document biedt concrete handvatten voor de praktijk om zelf een inschatting te kunnen maken en onzekerheid te verminderen rondom mededinging.
-
Factsheet regionale samenwerking | NVZ & FMS
In iedere regio is de zorg anders georganiseerd, en iedere regio kent andere ontwikkelingen in zorgvragen en maatschappelijke uitdagingen. Ziekenhuizen en medisch specialisten hebben een belangrijke rol in deze regionale samenwerking. Daarnaast zijn ook huisartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, ggz-instellingen, zorgverzekeraars, gemeenten en welzijnsorganisaties betrokken. Deze factsheet beschrijft wat hierover is afgesproken in het IZA en geeft ziekenhuizen en medisch specialisten handvatten om uitvoering te geven aan regionale samenwerking.
-
Interactieve regiokaart en -vergelijker voor de huisartsenzorg | LHV, InEen & NHG
De kaart geeft een overzicht van huisartsenregio’s. Door op een regio te klikken krijg je inzage in de daar actieve organisaties, enkele kerngegevens en maximaal vijf door de regio-organisatie uitgelichte activiteiten. Een groot aantal regio’s stelt ook het regioplan als download beschikbaar.
-
Partnerschapskaart | HAN
De partnerschapskaart helpt je om de samenwerking tussen verschillende partijen vorm te geven en afspraken te maken.
-
Serious Game JZOJP | Actiz
Serious Game JZOJP: rollenspel om regionale samenwerking te bevorderen.
Met dit simulatiespel ervaren samenwerkende partijen of teams welke uitdagingen er kunnen zijn en hoe je deze gezamenlijk kan overbruggen. Zo leer je bijvoorbeeld elkaars drijfveren en belangen kennen en ontdek je patronen die je samenwerking niet of juist wel ten goede komen. De game is bedoeld om het wederzijds begrip te vergroten en zo de samenwerking te versterken.
-
Netwerkzorg Dichtbij Wijzer
De Netwerkzorg Dichtbij Wijzer laat stapsgewijs zien welke beslissingen en afspraken zorgverleners, management en bestuur moeten maken om in samenwerking de juiste zorg op de juiste plek en op het juiste moment aan te bieden.
Ondersteuning
-
PatiëntenGroepsgebonden Afstemming binnen Zvw-verzekerde Zorg
Lees over de mogelijkheden van de nieuwe beleidsregel PatiëntenGroepsgebonden Afstemming binnen Zvw-verzekerde Zorg en bekijk de bijpassende handleiding.
-
Subsidies
Er lopen diverse andere financiële regelingen om vernieuwing en samenwerking in zorg, ondersteuning en welzijn te stimuleren. Op deze pagina tref je een overzicht van lopende subsidieregelingen.
-
Regelingen
Partijen kunnen gebruik maken van specifieke regelingen die regionale samenwerking ondersteunen, zoals de NZa-beleidsregel 'innovatie voor kleinschalige experimenten'. Op deze pagina vind je informatie over deze regelingen.
-
Regionetwerk VWS
Om open en snel te kunnen communiceren met partijen in de regio, heeft het ministerie van VWS het Regionetwerk VWS in het leven geroepen. Partijen in de zorg- of welzijnssector kunnen via het netwerk uitdagende vraagstukken bespreken en goede voorbeelden delen.
Publicaties
-
Regiobeelden en -plannen
De regiobeelden vormen de basis om gezamenlijk richting te geven aan de noodzakelijke acties. De opgaven die uit het regiobeeld naar voren komen, worden in het plan uitgewerkt. De regionale partijen maken daarin afspraken om deze opgaven aan te pakken. Op deze pagina vind je alle beschikbare beelden en plannen in Nederland.
-
Menukaart ondersteuning regionale samenwerking
Er is een breed ondersteuningsaanbod voor regionale samenwerkingsverbanden om de regionale aanpak verder te ontwikkelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een toegankelijk overzicht gemaakt van dit aanbod.
-
Herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging
Samenwerken is cruciaal om de wijkverpleging toegankelijk en betaalbaar te houden. Bekijk tools en handige documenten die helpen bij de uitvoering van herkenbare en aanspreekbare wijkteams.
-
Domeinoverstijgende samenwerking in de wijkverpleging
De samenleving wordt steeds complexer, we hebben te maken met vergrijzing, decentralisatie, digitalisering en het zorggebruik neemt toe. Dit vraagt om goede samenwerking. Of het nu gaat om kwetsbare ouderen, passende Wmo-indicatie of de GGZ. Op deze pagina vind je handreikingen en werkinstructies om hier zelf mee aan de slag te gaan.
-
Onplanbare nachtzorg in de wijkverpleging
Voor onplanbare nachtzorg moeten er altijd professionals bereikbaar en beschikbaar zijn, terwijl relatief weinig cliënten onverwacht nachtzorg nodig hebben. Daarom loont het om de onplanbare nachtzorg samen te organiseren. In het gezamenlijk kader lees je meer over deze ambitie. En bekijk tools, handige documenten en praktijkvoorbeelden die kunnen helpen bij de uitvoering.
-
Vervolgzorg regelen op de transferafdeling
Het kan lastig zijn om passende vervolgzorg voor patiënten te organiseren na ontslag uit het ziekenhuis. Transferafdelingen doen hun best om de juiste wijkverpleging of (tijdelijke) verpleeghuiszorg te regelen, maar dat lukt niet altijd.
ZN en V&VN hebben samen een stappenplan en handreiking ontwikkeld die transferverpleegkundigen en zorgbemiddelaars kunnen gebruiken om tot goede vervolgzorg te komen.
Podcasts & webinars
-
Nieuwe bazen in de zorg - #4 Investeren in regionale samenwerking
Over investeren in regionale samenwerking met Anouk Op het Veld (Gelijk Gezond) en Leonie Voragen (HealthKIC).
Vragen tijdens de aflevering: 1) Welke probleem lost samenwerken in de regio op? 2) Waarom is samenwerking met partijen buiten de zorg cruciaal? 3) Hoe draagt dat bij aan meer gezondheid en voorkomen van zorg? 4) Wie kan dit mogelijk maken, wie pakken de bal op?
-
4 bouwstenen voor regionale ontwikkeling van integrale acute ouderenzorg
Tijdens een webinar op 23 november 2023 over vernieuwing van de acute ouderenzorg gaf Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg van Amsterdam UMC, een toelichting op het recent verschenen rapport ‘Vernieuwing van de acute ouderenzorg’. Op basis van de patiëntreis van de kwetsbare oudere patiënt formuleerden Buurman en haar coauteurs 4 bouwstenen voor de verdere regionale ontwikkeling van integrale acute ouderenzorg.
-
Webinar Regionale samenwerking en innovatie in de wijk
Regionaal en organisatie-overstijgend werken aan praktische innovatieve oplossingen in de wijk is makkelijker gezegd dan gedaan. Als niet alle organisaties dezelfde urgentie voelen om een innovatie in te zetten, is het moeilijk om elkaar te vinden binnen een samenwerking. ActiZ, Zorgthuisnl, Zorgverzekeraars Nederland en VitaValley organiseerden daarom op 13 januari j 2022 een webinar over regionale samenwerking en de positie van innovatie daarin.
Praktijkvoorbeelden over samenwerking
Een verschuiving naar meer samenwerking in de regio én over domeinen heen is essentieel om meer patiëntgerichte zorg en ondersteuning te bieden. Waar de zorg samen optrekt met het sociaal domein, het onderwijs of de sport, kunnen innovatieve oplossingen gevonden worden. In het overzicht met praktijkvoorbeelden vind je tal van inspirerende voorbeelden over dit thema.