Hoe zorg je voor een goede kwaliteit van zorg?
Er gebeurt veel in de wijkverpleging. Er zijn steeds meer mensen die ouder worden, langer thuis blijven wonen en minder lang in het ziekenhuis blijven. Daar komt bij dat zij steeds meer ingewikkelde zorgvragen hebben. Je vindt op deze pagina een overzicht van richtlijnen, kwaliteitskaders en andere tips om inhoudelijk goede kwaliteit van zorg te kunnen blijven geven.
Het Generiek kompas legt een goede basis voor zorg aan mensen met een brede ondersteuningsvraag in de verschillende domeinen (zorg en sociaal domein).Ā Per 1 juli 2024 is het nieuwe kwaliteitskompas opgenomen in hetĀ Register van Zorginstituut Nederland. Het kompas komt ter vervanging van de huidige kwaliteitskadersĀ verpleeghuiszorg, wijkverpleging en het addendum voor Wlz-zorg thuis en geldt dus voor alleĀ cliĆ«nten, en organisaties, die voorheen onder de reikwijdte van deze kaders vielen.
Hoe breng je de zorgvraag en behoeften van een cliƫnt in kaart?
Onder de Zorgverzekeringswet (Zwv) is het verplicht voor zorgprofessionals om inzicht te geven in welkeĀ zorg je levert, waarom je deze zorg levert en of de zorg de gewenste resultaten heeft opgeleverd. Dit noemen we ook wel indiceren. Dat is het vaststellen van de zorgbehoefte. Een wijkverpleegkundige (bachelor of master opgeleid) beoordeelt samen met de cliĆ«nt wat er nodig is aan verpleegkundige zorg. Samen met de cliĆ«nt stel je dan vast wat de zorgvraag is, stel je een verpleegkundige diagnose en geef je de indicatie voor zorg.
- In de Handreiking Normenkader voor indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in eigen omgeving vind je de belangrijkste eisen waar je aan moet denken bij het indiceren en hoe je deze zorg organiseert.
- In het verpleegkundig proces zijn er 6 stappen die je moet doorlopen bij het indiceren en organiseren van zorg. In de Handreiking Verpleegkundig Proces bij indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in eigen omgeving staat wat die stappen zijn, wat dit voor jou als wijkverpleegkundige betekent, wat je hiermee doet in de indicatie en het zorgplan en wat je hiermee inzichtelijk maakt.
- De Toolbox indicatieproces wijkverpleging geeft je hulp bij het verzamelen van gegevens om te komen tot een verpleegkundige diagnose. Ook kun je de hulpmiddelen uit de toolbox gebruiken bij het herindiceren of evalueren van zorg.
Wil je meer weten over hoe je kunt samenwerken met cliƫnten en naasten? Neem dan ook een kijkje op de website van het programma Waardigheid en trots voor de toekomst. Door gelijkwaardig samen te werken ontstaat zorg en welzijn die aansluit bij de wens van de cliƫnt.
Wat staat er in een zorgplan?
In het zorgplan staat welke zorg iemand nodig heeft, welke verpleegdoelen er zijn gesteld en hoe deze bereikt gaan worden. Een verpleegkundige stelt het zorgplan op.
In het zorgplan staat bijvoorbeeld welke zorg een cliƫnt nodig heeft en hoe vaak deze geleverd wordt. De wijkverpleegkundige bespreekt regelmatig het zorgplan met een cliƫnt zodat het steeds aansluit bij de wensen en behoeften van de cliƫnt.
Wil je meer weten over wat een zorgplan inhoudt? Kijk dan op de website van Regelhulp. Op de website van Zorg voor Beter vind je ook antwoord op veelgestelde vragen over het zorgplan.
Hoe zorg je ervoor dat kwaliteit een onderdeel wordt van je organisatie?
Het verzamelen van kwaliteitsinformatie en het hebben van een verbetercyclus is belangrijk als zorgaanbieder om goede zorg te leveren. Een kwaliteitssysteem kan hierbij helpen. Dit systeem bewaakt, beheerst en verbetert de kwaliteit van zorg.
Maar kwaliteit werkt alleen als iedereen in je organisatie niet alleen uitleg krijgt over hoe je moet werken, maar ook begrijpt waarom dingen op een bepaalde manier moeten gebeuren. Dan voelt iedereen zich betrokken en verantwoordelijk voor het leveren van goede zorg. Een goed kwaliteitssysteem helpt je organisatie om te leren en verbeteren, omdat het inzicht geeft in waar de verbeterpunten liggen.
Overweeg als zorgaanbieder de volgende normen voor kwaliteitsmanagement: ISO 9001, NEN-EN 15224, HKZ-norm ISO 9001, HKZ Kleine Organisaties en HKZ Zorg & Welzijn.
Hoe kies je een kwaliteitssysteem dat bij je organisatie past? De website van NEN helpt je daarbij. Wil je nog meer achtergrondinformatie over kwaliteitssystemen? Kijk dan op kader.nl.Ā