Je wilt een zorgaanbieder worden, en dan?
Als zorgaanbieder in de wijkverpleging ben je niet alleen bezig met het verlenen van zorg, maar ben je ook een onderneming. Waar begin je en waar moet je aan denken bij het opzetten van een organisatie? Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste stappen.
Stappenplan bij het starten als zorgaanbieder
Waar moet je aan voldoen als nieuwe zorgaanbieder?
De NZa heeft een informatiekaart voor (nieuwe) zorgaanbieders in de wijkverpleging. Deze kun je vinden op de website van de NZa. Je vindt er tips die je op weg helpen in de regels over registratie en declaratie van zorg.
Sinds 1 januari 2022 geldt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Hierin staat dat nieuwe zorgaanbieders zich via het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) moet melden bij de IGJ voordat zij starten met het verlenen van zorg. Deze aanmeldplicht helpt de IGJ om beter toezicht te houden en is bedoeld om je als zorgaanbieder bewust te maken van de (kwaliteits)eisen.
Om je op weg te helpen bij het voldoen aan alle kwaliteitseisen is er een kwaliteitscheck. Op de website van de Wtza vind je hier meer informatie over. Dit is een vragenlijst die je voor jezelf kunt gebruiken. Voordat je begint met het invullen hiervan is het handig om na te gaan onder welke wet je zorg biedt en hoe je financiering eruitziet.
Onderdeel van de wet is ook dat je intern toezicht goed organiseert. Heb je hulp nodig bij het inrichten van intern toezicht? Dan kun je terecht bij de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ).
Administratieve organisatie en interne controle
Goede zorg leveren betekent ook dat de administratieve organisatie en interne controle (AO/IC) in orde is. Zo zorg je ervoor dat je op tijd bent met rekeningen betalen, declareren en dat je kunt uitleggen van wie en naar wie geld wordt overgemaakt. Je voorkomt menselijke fouten en fraude hiermee. Bij een goed werkende AO/IC kun je zelf afwijkingen en risico’s bepalen, bijsturen en grip houden op de inkomsten. Een goed werkende AO/IC is dus belangrijk vanuit wet- en regelgeving, de afgesloten contracten, maar misschien nog wel het belangrijkste voor het goed regelen van het financiële proces.
Je vindt meer informatie over hoe je AO/IC-opzet en uitvoert in dit document van business consultant AAG.
Hoe zorg je dat een cliënt een goede keuze kan maken in de zorg die ze willen krijgen?
Als zorgaanbieder ben je verplicht om cliënten te informeren over de mogelijkheden en de kosten van de zorg. Ook als je geen contract hebt met een zorgverzekeraar moet je aan een cliënt uitleggen hoe de zorg betaald wordt. Veel zorgaanbieders betalen het zelf. De kosten komen dan niet bij de cliënt te liggen, maar ze moeten wel aangeven of ze wel/geen contract hebben.
Wil je meer weten over hoe dit werkt? Lees de Regeling transparantie zorgaanbieders of neem een kijkje op de website van ZorgkaartNederland waar cliënten een overzicht krijgen van hoe andere cliënten de zorg hebben ervaren.
Met welke wetten en verplichtingen heb je te maken als nieuwe zorgaanbieder?
Relevante informatie en links
- Algemene informatie voor (nieuwe) zorgaanbieders in de wijkverpleging vind je in de Informatiekaart NZa.
- Tips over werken in de wijkverpleging en hoe het zit met de verschillende wetten in de langdurige zorg vind je op de website van Zorg voor Beter.
- Veel tijd kwijt aan administratie? In de Factsheet tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg vind je handige tips.
- Wil je meer weten over hoe ouderenzorg is geregeld in ons zorgstelsel? Lees dan het boek Zó werkt de ouderenzorg.
- In de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans vind je informatie en goede voorbeelden over digitale zorg.
- Het platform Digizo.nu ondersteunt zorgaanbieders bij het transformeren van hun processen. Hier vind je kennis, ervaring en geleerde lessen over processen waar het platform aan werkt.